Suomi ja moni muu ilmastotavoitteisiin sitoutunut valtio käy läpi nyt energiamurrosta, kun fossiilisesta polttoaineesta ollaan siirtymässä kohti puhtaampia vaihtoehtoja.
Aurinkovoimalla tuotetaan tällä hetkellä alle prosentti Suomen sähköstä.
– Arvioidaan, että vuosikymmenen lopulla aurinkovoimalla voitaisiin tuottaa ainakin viisi prosenttia Suomen sähköstä. Voi olla, että kolkutellaan jopa 10 prosentin sähkötuotantoa, sanoo MTV:n Huomenta Suomessa aiheesta keskustellut Fingridin yksikön päällikkö Mikko Heikkilä.
Suomen aurinkovoimalaitokset tuottavat pääsääntöisesti sähköä tällä hetkellä enimmillään viiden megawatin teholla.
– Jokainen megawatti vaatii karkeasti noin hehtaarin verran maapinta-alaa, Ilmatar Energyn johtaja Erkka Saario arvioi.
Heikkilä kertoo kiinnostuksen aurinkovoimaan olevan kovassa kasvussa. Kiinnostus ja investoinnit ovat siirtyneet kotitalouksista ja palvelusektorilta suurempaan kokoluokkaan.
– Kiinnostus teollisen kokoluokan, kymmenien tai jopa satojen megawattien, aurinkopuistoihin on räjähtänyt, Heikkilä kertoo.
Heikkilän mukaan 2020-luvun aikana uutta aurinkovoimaa tulee vuositasolla satoja megawatteja verkkoon.
Suomessa haasteita aurinkoenergian käytölle tuovat vuodenajan vaihtelut, jolloin aurinko ei paista.
– Parhaan hyödyn aurinkovoimasta saa silloin, kun pystyy ajoittamaan omaa kulutustaan. Kotitalouksissa voi ajatella esimerkiksi sähköauton lataamista tai pyykinpesua keskipäivään, Heikkilä ehdottaa.
Saarion mukaan aurinkovoiman hyödyt ovat haittoja suurempia. Aurinkovoimaan liittyvä kritiikki kohdistuu pitkälti laitoksien ulkomuotoon.
– Aurinkovoimatuotanto ei aiheuta päästöjä ja rakentaminen on hyvin kevyttä. Toiset eivät tykkää siitä, miltä aurinkopaneeli näyttää ja toiset näkevät sen edistyksellisenä, Saario sanoo.