Eri puolille maailmaa rakennetaan aina vain suurempia aurinkovoimaloita. Suuret energiayhtiöt ovat nyt kiinnostuneet aurinkosähköstä ja tuotantokustannukset ovat laskeneet. Energiaprofessori Peter Lund uskoo, että parin vuosikymmenen päästä aurinkoenergia on maailman pääasiallinen energiamuoto.
Lontoon länsipuolelle tekojärveen on asennettu Euroopan suurin kelluva aurinkovoimala. Voimalan omistaa Britannian suurin vesilaitos. Vedenpuhdistus vie valtavasti energiaa ja tarkoituksena on pienentää yhtiön hiilidioksidipäästöjä ja suuria sähkölaskuja.
Vedessä kelluu yli 23 000 aurinkopaneelia kahdeksan jalkapallokentän kokoisella alueella.
– Kelluvien paneelien etu on se, että vesi viilentää johtoja ja paneeleja. Se tarkoittaa, että aurinkovoimala on tehokkaampi ja tuottaa enemmän sähköä kuin keskellä peltoa sijaitseva voimala, sanoo kelluvan voimalan rakentaneen Lightsource-yhtiön toimitusjohtaja Nick Boyle.
Yhä suurempia voimaloita tulossa
Eri puolille maailmaa rakennetaan nyt toinen toistaan suurempia aurinkovoimaloita. Tällä hetkellä maailman suurin aurinkovoimala sijaitsee Marokossa, mutta suurempia on tulossa.
– Vielä suurempia suunnitelmia on. Puhutaan jopa autiomaiden aurinkosähköistämisestä. Vielä ei ole nähty tämän kehityksen loppua. Aurinkosähkön hinta laskee edelleen ja se kannustaa rakentamaan vieläkin suurempia laitoksia, uskoo Aalto-yliopiston energiaprofessori Peter Lund.
Lundin mukaan suuret voimalat ovat seurausta aurinkosähkön hinnan laskemisesta.
– Aurinkosähkön hinta on laskenut sille tasolle, että suuret toimijat, energiayhtiöt voivat olla mukana ja jos energiayhtiö lähtee aurinkoenergiabisnekseen, silloin puhutaan jo suurista satojen megawattien laitoksista, huomauttaa Peter Lund.
Akuista apua varastointiongelmiin
Suuret aurinkovoimalat myyvät jo sähköä 5 sentin kilowattituntihintaan ja hintojen ennakoidaan laskevan edelleen. Se tosiasia ei kuitenkaan ole muuttunut, ettei aurinko aina paista. Isot aurinkovoimalat tarvitsevat varavoimaa.
– Sähköverkon kautta tuodaan niitä erilaisia tasauspalveluja ja se voi olla varavoimalaitoksia tai vesivoimaa. Erilaisella energiantuotantomuodolla tasataan sitten se sähkö, sanoo Lund.
Britannian kelluvassa voimalassa uskotaan akkuteknologian nopean kehittymisen ratkaisevan sähkön varastointiongelmat.
– Varmasti 18-24 kuukauden kuluessa akuista tulee toimiva ratkaisu tähän voimalaan ja moniin muihinkin, arvioi Nick Boyle.
"Energiavallankumous alkamassa"
Peter Lundin mukaan nyt ollaan energiavallankumouksen kynnyksellä.
– Tässä on mennyt neljä vuosikymmentä, kun on kehitetty ja saatu hintaa alaspäin, mutta nyt alkaa se iso aalto eli nyt ollaan energiavallankumouksen kynnyksellä. Jopa pessimistiset arviot arvioivat, että 2050 neljännes maailman sähköstä olisi aurinkoenergiaa eli aurinkoenergiasta tulee se pääasiallinen energiamuoto, siitä tulee halpaa ja sitä on joka puolella.
Tällä hetkellä aurinkoenergialla tuotetaan 1,5 prosenttia maailman sähköstä.