Kaakkois-Aasian venepakolaiskriisin ratkaisussa avainasemassa on ihmissalakuljetuksen estäminen, katsoo Australian pääministeri Tony Abbott.
Abbott ei halua arvostella Kaakkois-Aasian maita, jotka ovat käännyttäneet ihmisiä täynnä olevia veneitä takaisin merelle.
– Kyllä, meidän on oltava inhimillisiä, mutta loppujen lopuksi meidän on pysäytettävä veneet.
Australian konservatiivihallitus ryhtyi valtaan päästyään vuonna 2013 tiukoin toimin suitsimaan maahan laittomasti pyrkineiden ihmisten virtaa.
Maa ryhtyi estämään heitä kuljettavien veneiden pääsyn Australiaan asti. Veneitä on käännytetty muun muassa Indonesiaan, ja turvapaikanhakijoita on sijoitettu Australian ulkopuolelle Naurulle ja Papua-Uuteen-Guineaan.
Nyt Burmasta ja Bangladeshista lähtevät ihmiset pyrkivät veneillä Thaimaahan, Malesiaan ja Indonesiaan. Osa maista on käännyttänyt veneitä takaisin merelle, mikä on nostattanut vastalauseita kansainväliseltä yhteisöltä.
Ihmisoikeusaktivistien mukaan Andamaanienmerellä voi ajelehtia jopa 8 000 ihmistä, joilla ei ole paikkaa, minne mennä.
Malesian ja Bangladeshin ulkoministerien on määrä tavata tänään Malesiassa keskustellakseen kriisistä.
Malesian pääministeri Najib Razak ilmoitti eilen, että maa aikoo olla yhteydessä myös Burmaan kriisin suitsemiseksi. Burman hallituksen katsotaan olevan avainasemassa, kun ratkaisua etsitään, sillä pääosa Burmasta lähtijöistä kuuluu vainottuun muslimivähemmistöön.
Malesiaan on rantautunut kuluneen viikon aikana yli tuhat huterilla veneillä matkannutta siirtolaista.