Australian epäillään maksaneen ihmissalakuljettajille "lastin" viemisestä pois

Viime viikkoisessa onnettomuudessa pelastettiin 110 ihmistä.
Kuvituskuva.EPA
Julkaistu 13.06.2015 04:35

MTV UUTISET - STT - AFP

Australian epäillään maksaneen venepakolaisia kuljettaneille ihmissalakuljettajille, jotta nämä kääntyisivät lasteineen pois Australian rannikolta.

YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n edustaja kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että Australiaan pyrkineen veneen kyydissä matkustaneet ihmiset näkivät Australian laivaston edustajien maksavan salakuljettajille, ennen kuin vene käännytettiin pois.

Vene rantautui toukokuun 31. päivä Indonesiaan, jossa viranomaiset ovat käynnistäneet tapahtumista tutkinnan. Veneen kyydissä oli turvapaikanhakijoita Bangladeshista, Burmasta ja Sri-Lankasta.
YK:n pakolaisjärjestön mukaan salakuljettajille maksaminen poiskääntymisestä lähettää "huolestuttavan viestin".

Pääministeri ei myönnä tai kiellä

Australian pääministeri Tony Abbot ei eilen vastannut suoraan kysymyksiin siitä, maksettiinko salakuljettajille. Abbotin mukaan Australia tekee "kaiken tarvittavan" laittoman maahantulon estämiseksi.

Opposition maahanmuuttoasioista vastaava edustaja Richard Marles vaati Abbotia paljastamaan, mitä rannikolla todella tapahtui. Hänen mukaansa laittoman maahantulon käsittely salassa on pelkästään mediastrategia, ei kansallisen turvallisuuden vaatima välttämättömyys. Tarkoitus on vain estää australialaisia arvioimasta laittoman maahantulon estämiseen käytettyjä keinoja ja politiikkaa asian ympärillä, Marles kritisoi.

– Australialaisten tulee saada tietää, maksaako hallituksemme salakuljettajille, sillä jos maksaa, se on hyvin vaarallinen kehityssuunta ja luo houkuttimen, jota ei tässä tilanteessa pitäisi luoda.

Australia noudattaa tiukkaa linjaa, jonka mukaan veneillä saapuneita siirtolaisia ei päästetä maahan eikä heidän turvapaikkahakemuksiaan hyväksytä. Australian laivasto käännyttää tapaamiaan veneitä takaisin. Lisäksi Australian vesiltä tavattuja venepakolaisia on suljettu leireille Naurulle ja Papua-Uuteen-Guineaan. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet leirien oloja.

Australia on myös sopinut Kambodzhan kanssa, että köyhä maa ottaa vastaan Australiaan pyrkineitä ihmisiä ja Australia maksaa maalle vastineeksi miljoonien dollarien arvosta avustuksia neljän seuraavan vuoden aikana.

Abbotin hallituksen mukaan tiukan linjan tarkoitus on pelastaa pakolaisten henkiä.

Konservatiivihallituksen tiukan linjan tultua voimaan joulukuussa 2013 vain yksi venepakolaisia kuljettanut laiva on saavuttanut Australian. Sitä ennen veneitä saapui miltei päivittäin ja sadat hukkuivat matkalla.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat