Entistä kuumempi ja kuivempi sää uhkaa pahentaa Australian maastopaloja.
Maastopalot ovat jokakesäinen ilmiö Australiassa. Asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että ilmastonmuutoksesta johtuva säiden lämpeneminen ja sateiden väheneminen johtavat entistä tuhoisampiin paloihin.
Tänäkin kesänä maastopalot ovat riehuneet laajoilla alueilla Australiassa marraskuusta lähtien. Paloissa on kuollut kymmenkunta ihmistä ja satoja koteja on tuhoutunut.
– Kokemukseni perusteella palot ovat entistä intensiivisempiä. Niitä vastaan on vaikeampi taistella ja niihin on vaikeampi varautua, sanoo New South Walesin osavaltiossa 25 vuotta palomiehenä työskennellyt Darin Sullivan.
Korkeampi palovaara myös keväällä ja syksyllä
Australian ilmatieteen laitoksen BOM:n mukaan viimeiset kolme vuotta Australiassa ovat kuuluneet mittaushistorian kuumimpiin. Kaikista kuumin oli vuosi 2013.
– Tutkimuksista käy ilmi, että korkean palovaaran päivien määrä Etelä- ja Itä-Australiassa on kasvanut. Näemme myös selvästi, että palokausi on pidentynyt, mikä tarkoittaa, että korkean palovaaran päiviä on yhä enemmän myös keväällä ja syksyllä, kertoo BOM:n ilmastotutkija Blair Trewin.
Muutokset näkyvät arjessa
Melbournen lähellä asuvan Ken Mansbridgen koti paloi vuoden 1983 tuhkakeskiviikon maastopaloissa, joissa kuoli yli 70 ihmistä Victorian ja Etelä-Australian osavaltioissa. Hän asuu yhä samalla alueella, ja on huomannut muutoksia ympäristössään.
– Säässä ja kasvillisuudessa on selviä eroja entiseen. En ole koskaan nähnyt tätä aluetta näin kuivana. Puut kukkivat eri aikaan kuin ennen, ja tänä kesänä kaikki vihannekset paloivat auringossa, hän kertoo.
Vaikka maastopalot ja sään ääri-ilmiöt maksavat Australialle vuosittain satoja miljoonia, maa on ollut hyvin vastahakoinen toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ennätyskuumana kesänä 2013-2014 silloinen pääministeri ja ilmastonmuutosskeptikkona tunnettu Tony Abbott tyrmäsi ilmastoaktivistit toteamalla, että kuumuus kuuluu elämään Australiassa.
0:28