Autoilija voi kohdata ikäviä yllätyksiä ulkomailla: "Enpä ole toista kertaa sitä virhettä tehnyt"

Vakuutusyhtiö LähiTapiola antaa tiedotteessaan vinkkejä ulkomaille suuntautuvien auto- ja moottoripyöräreissujen vakuutusasioihin.

Ruotsi, Norja ja Viro ovat suomalaisten autoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden kestosuosikit kesän ulkomaanreissuilla, mutta moni matka suuntautuu myös etelämmäs Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

– Automatkailun trendit aina hieman elävät, mutta naapurimaihin Suomesta on perinteisesti liikuttu aktiivisesti. Ihan lähinaapurissakin liikennesäännöt ja liikennekulttuuri voivat kuitenkin poiketa kotona totutusta, joten ulkomaanreissuihin on aina hyvä valmistautua ajan kanssa, liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri kertoo LähiTapiolan tiedotteessa.

Suomalaisten ykköskohteissa, eli Pohjois- ja EU-maissa, kotimaiset liikenne- ja kaskovakuutukset korvaavat pääosin kuten Suomessakin. Ennen matkaa on kuitenkin syytä tarkistaa vakuutusturvan laajuus ja voimassaoloalue omasta vakuutusyhtiöstä.

Tilaa vihreä kortti

Omalla autolla tai moottoripyörällä ulkomaille suuntaavan kannattaa tilata vakuutusyhtiöstä vihreä kortti, eli green card, joka on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta.

Maksuton kortti helpottaa rajanylityksiä sekä toimintaa vahinkotilanteessa, ja se kannattaa pitää mukana aina Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustaessa.

Outoja liikennemerkkejä

LähiTapiolan mukaan suomalaismatkailijoiden liikennevahingot ovat ulkomailla pääosin samoja kuin kotimaassa. Kolhut parkkipaikoilla, peruuttaminen tolppaan ja törmäykset risteys- tai kaistanvaihtotilanteessa yllättävät suomalaisia myös kotimaan rajojen ulkopuolella.

Vieraassa ympäristössä suunnistaessa kuljettajalta vaaditaan kuitenkin myös erityistä keskittymistä.

Liikennemerkit, opasteet ja nopeusrajoitukset voivat olla erilaisia, eivätkä kanssa-autoilijatkaan aina välttämättä käyttäydy odotetulla tavalla. Ylipäätään kuljettajan pää pyörii, kun etsitään oikeaa tietä. Myös navigaattori voi johtaa harhaan, jolloin tehdään äkkinäisiä U-käännöksiä, Alaviiri luettelee vaaranpaikkoja.

Alaviiri suositteleekin tutustumaan kohdemaan liikenteeseen etukäteen ja tekemään reittisuunnitelmat ennalta. Yllätyksiin on syytä varata aikaa. Esimerkiksi keskisessä Euroopassa on syytä varautua lakkoihin ja suurkaupunkien ruuhkiin.

– Itsekin olen näissä oppinut osin kantapään kautta. Ensimmäisen kerran ajoin Pariisissa perjantain liikenneruuhkan aikaan, ja enpä ole toista kertaa sitä virhettä tehnyt suurissa kaupungeissa ulkomailla. Vilkkaissa kaupungeissa kannattaa aina suosia rauhallisempia ajoaikoja ja miettiä hiljaisempia reittejä, sanoo Alaviiri.

Muistilista automatkailijalle

  • Suomalainen liikennevakuutus on voimassa ETA-maissa ja niiden ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa. Vakuutusyhtiöstä saatavalla vihreällä kortilla voit osoittaa liikennevakuutuksesi voimassaolon. Vihreä kortti on joissain maissa pakollinen, mutta se onkin syytä pitää mukana aina Pohjoismaiden ulkopuolella autoillessa.
  • Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenteen henkilövahinkoja sekä ulkopuoliselle aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta korvataan omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja.
  • ETA-maiden ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa myös kaskovakuutukseen kuuluva ulkomaan vastuuvakuutus on tarpeen.
  • Automatkalle ulkomaille tarvitset myös rekisteriotteen teknisen osan, mahdollisen valtakirjan rahoitusyhtiöltä tai muulta ajoneuvon omistajalta sekä tietysti passin tai muun henkilötodistuksen.
  • Joissain maissa ensiapulaukku ja heijastinliivi ovat pakollisia varusteita.
  • Muista pitää matkavakuutus voimassa.
  • Päivitä navigaattori tai puhelimen karttasovellus ennen reissua.
  • Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin ulos vihreä kortti -järjestelmästä kesäkuun 2023 alussa. Osa vakuutusyhtiöistä on rajannut Venäjän ja Valko-Venäjän pois myös kaskovakuutuksista.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat