Autolautta Estonian uppoamisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta

Kari Lumikero haastatteli Estonian onnettomuudesta selvinneitä – osastonhoitaja toimi tulkkina: ”He kertoivat, millä tavalla laiva alkoi kallistua ja kääntyi ympäri” 5:04
MTV Uutisten Kari Lumikero haastatteli Estonian onnettomuudesta selvinneitä – osastonhoitaja toimi tulkkina: ”He kertoivat, millä tavalla laiva alkoi kallistua ja kääntyi ympäri”.

Autolautta Estonian uppoamisesta tulee tänään kuluneeksi tasan 30 vuotta.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi aamuyöstä 28. syyskuuta vuonna 1994.

Onnettomuuden syynä oli autokannen visiirin irtoaminen, jonka jälkeen vesi pääsi virtaamaan autokannelle.

Aluksella olleesta 989 ihmisestä kuoli onnettomuudessa 852. Kuolonuhreista kymmenen oli Suomen kansalaisia.

Estonian uppoaminen oli Euroopan merialueilla eniten kuolonuhreja vaatinut vesiliikenneonnettomuus rauhan aikana.

Autokannella ollut kansimies näki vesimassat

MTV:n tuolloinen ulkomaankirjeenvaihtajana Tukholmassa toiminut Kari Lumikero oli Estonian uppoamisen aikaan käymässä Suomessa.

–  Aamuyöllä soi puhelin ja kollegani, Helsingin Sanomien silloinen kirjeenvaihtaja Jaakko Hautamäki soitti minulle yöllä ja kertoi, mitä oli tapahtunut. Olimme hyviä ystäviä ja hän arveli, että minuakin saattaa kiinnostaa se, Lumikero kertoo.

Toimitukseen oli tullut jo ihmisiä, ja kaikki ymmärsivät hänen mukaansa, että kyseessä oli jättimäinen juttu.

– Hyvin nopeasti varmistui, että Estonia oli uponnut. Ei oikein tiedetty, kuinka monta ihmistä meni mukana, mutta arviot olivat heti alusta alkaen hyvin synkät, Lumikero muistaa.

Tuli myös tietoja, että pelastuneita oltiin siirtämässä Turun keskussairaalaan. Sinne Lumikero suuntasi kuvaajan kanssa.

– Sinne laskeutui muutama helikopteri aamupäivän mittaan. Omin silmin näimme, millaisessa tilassa ihmisiä vietiin sairaalaan.

Kirjassaan Uutismies Lumikero kuvaa tilannetta: "Helikoptereita laskeutui Turun keskussairaalan ulkopuolelle, ja niistä purkautui huopiin käärittyjä eloonjääneitä. Osa pystyi kävelemään sisälle itse, osa oli niin heikossa kunnossa, että heidät vietiin helikoptereista paareilla".

Lumikero sai kuvaajan kanssa luvan haastatella osastolle tuotuja ihmisiä. Hän haastatteli kahta virolaista miestä, joista toinen oli rekan kuljettaja ja toinen Estonian kansimies.

– Hän (kansimies) oli ollut autokannella ja nähnyt, että yhtäkkiä alkaa tulla vettä ihan jumalattomasti sisään, Lumikero kertoo.

Mukana ollut hoitaja simultaanitulkkasi virolaismiesten kertomukset.

MTV:llä Estonian uppoamista käsiteltiin muun muassa Huomenta Suomi -lähetyksessä ja ylimääräisissä uutislähetyksissä.

Lue myös:

    Uusimmat