Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.
Kysymys: Miten kuljettajan tulisi toimia kohdatessaan tai ohittaessaan ratsastajan tai hevosajoneuvon? Entä hevosta kuljettavan ajoneuvon?
Vastaus: Saaliseläimen vaiston omaavana hevonen pyrkii pakenemaan mahdollista uhkaa. Pakoreaktiosta seuraa aina vaaratilanne hevoselle, ratsastajalle ja muulle liikenteelle. Lähestyvän ajoneuvon kuljettaja pystyy varsin yksinkertaisin toimin vaikuttamaan tilanteiden turvallisuuteen.
Hevosella on hirven koko ja paino. Kun autoilija lähestyy tiellä hevosta tai hevosajoneuvoa, on tärkeää toimia oikein tilanteen turvallisuuden takaamiseksi – riippumatta siitä lähestytäänkö hevosta edestä (kohtaamistilanne) vai takaa (ohitustilanne).
Hidasta ja vaihda lähivaloille
Vauhti pitää pudottaa lähes hevosen nopeutta vastaavaksi jo hyvissä ajoin ennen kohtaamista tai ohittamista. Jos jarrutus tehdään vasta viime hetkellä ja voimakkaasti, hevonen saattaa pelästyä jarrutuksen aiheuttamaa rasahdusta tai vingahdusta.
Mikäli hevonen tai hevosajoneuvo kohdataan pimeällä, on kaukovaloilta vaihdettava lähivaloille hyvissä ajoin. Varsinkin edestä lähestyttäessä kaukovalot häikäisevät sekä hevosta että ratsastajaa tai ohjastajaa.
Vuorovaikutus tärkeää
Mitä varhaisemmassa vaiheessa ajoneuvon kuljettaja saa katsekontaktin ratsastajaan tai ohjastajaan, sen parempi.
Ratsastajan tai ohjastajan ohjeita on syytä seurata, koska hän tuntee parhaiten kyseisen hevosen tavat ja luonteen. Jos sinua viittilöidään pysähtymään, tee se.
Myös hevosta ohitettaessa nopeusero on syytä pitää varsin pienenä arvaamattomien liikkeiden varalta.
Lue myös: Nyt muuttuu myös hätävilkkujen käyttäminen: "Monesta Euroopan maasta tuttu tapa"
Äänet pelottavat
Missään tapauksessa sen enempää ohitus- kuin kohtaamistilanteessakaan ei tule käyttää äänimerkkiä, sillä kaikki yllättävät äänet saattavat pelästyttää eläimen.
Jos auton perässä on perävaunu, rämisee se varsinkin kuoppaisella soratiellä ajettaessa – siis juuri siellä, missä todennäköisyys kohdata hevonen on suurin. Tällainen yhtäkkinen rämähdys saattaa pelästyttää hevosen. Kohtaaminen tai ohittaminen perävaunun kanssa kannattaa ajoittaa mahdollisimman tasaiselle tien kohdalle ja kohdatessa vielä tarvittaessa vaikka pysähtyä yllättävien äänten välttämiseksi.
Turvaväliä myös sivusuunnassa
Hevoseen tai hevosajoneuvoon on jätettävä sivusuunnassa riittävä turvaetäisyys.
Mitä lähempää hevosta ajetaan, sitä todennäköisemmin eläin pelästyy. Pelästyessään hevonen saattaa paitsi pillastua, myös potkaista ohittavaa ajoneuvoa.
Kohtaamisen tai ohittamisen jälkeen
Kohtaamisen tai ohittamisen jälkeen jatketaan vielä hyvän matkaa tasaisella nopeudella. Kun etäisyys hevoseen on yli sata metriä, voi nopeutta taas lähteä kiihdyttämään – tosin tällöinkin todella rauhallisesti. Säikky eläin saattaa pelästyä kiihdytyksestä kuuluvia ääniä, tulevat ne sitten moottorista, renkaista tai jostain muualta. Mitä äänekkäämpi ajoneuvo on kysymyksessä, sitä varovaisempi on syytä olla.
Lue myös: Saako autolla ajaa kuulokkeet päässä?
Hevoskuljetusajoneuvo
Hevosia kuljetetaan tien päällä hevoskuljetusperävaunuissa ja -autoissa. Myös kyydissä ollessaan hevonen on pelokas.
Pidä vähintään neljän sekunnin turvaväliä hevoskuljetusyhdistelmään ajaessasi sen perässä.
Mikäli päätät ohittaa yhdistelmän, tee se rauhallisesti, ilman voimakasta kiihdytystä. Näin voimakas moottorin kiihdytysääni ei pelästytä kyydissä olevaa hevosta. Vältä muitakin pelottavia ääniä, kuten äänimerkin käyttöä.
Jatka ohituksen tapahduttua ohituskaistaa, kunnes näet hevosyhdistelmän vetoauton tuulilasissa kiinni olevasta taustapeilistä. Palaa vasta tämän jälkeen takaisin omalle kaistalle. Näin et kiilaa ohittamaasi hevosyhdistelmää ja aiheuta sen kuljettajalle tarvetta jarruttaa.
Tärkeää on myös ymmärtää, että äkkinäisten jarrutusten lisäksi hevosyhdistelmän kuljettajan on vältettävä voimakkaita kiihdytyksiä ja ajettava käännöksissä huomattavasti muita ajoneuvoja hitaammin.
Ymmärrys ja kokemus avainasemassa
Hevosia ei tien päällä ole mitenkään ruuhkaksi asti. Näinpä ei liene liikaa vaadittu, että kohtaamiset ja ohittamiset hoidetaan kunniakkaasti – kenenkään turvallisuutta vaarantamatta.
Myös ratsastajalla tai ohjastajalla on tärkeä vastuu tilanteen turvallisuudesta: Tien päälle ei ole syytä lähteä itselle oudolla hevosella eikä vähäisellä ratsastus- tai ohjastuskokemuksella.
Lue myös: Tiedätkö, miksi auton pyörät pitää tasapainottaa? Näissä tilanteissa se tulisi tehdä
MTV Uutiset