Roland Emmerich taipui tekemään jatko-osan jättihitilleen Independence Daylle.
Vaikka Independence Day oli 1990-luvun menestyneimpiä elokuvia, jatko-osa valmistui vasta 20 vuotta sen jälkeen. Ohjaaja Roland Emmerichillä on viivästykseen hyvä syy.
– En periaatteessa pidä jatko-osista, hän toteaa.
– Independence Day: Uusi uhka -elokuvan tuli olla mitä epätavallisin jatko-osa.
Ykkösosa nosti saksalaisohjaajan Hollywoodin huipulle. Se oli ilmiö, ja presidentti Bill Clintonkin kutsui tekijät Valkoiseen taloon järjestämään erikoisesityksen.
– No Clinton oli suuri scifi-fani, hän vaan halusi nähdä leffan, Emmerich vähättelee ja kertoo tärkeämmästä kutsusta.
– Suuri esikuvani Steven Spielberg pyysi meidät tapaamiseen pian ensi-illan jälkeen. Steven väitti, että Independence Day tulee vaikuttamaan Hollywood-leffoihin parikymmentä vuotta.
Emmerich kertoo ihmetelleensä mitä Spielberg tarkoitti, mutta hiljalleen asia valkeni. Tieteiselokuvista tuli taas suurta muotia.
– Kaikissa elokuvissa on yhä valtavasti erikoistehosteita ja Marvel-leffoissakin on avaruusolentojen hyökkäyksiä.
Kiina näkyy seikkailussa
Tarinassa on kulunut 20 vuotta ensimmäisen elokuvan tapahtumista, kun torjutut avaruusolennot iskevät taas. Vastassa ovat monet ykkösen sankareista sekä Liam Hemsworthin ja kiinalaistähti Angelababyn näyttelemät nuoret lentäjät.
Kiina näkyy elokuvassa voimakkaasti. Taustasyynä ovat kasvavat elokuvamarkkinat. Hollywoodissa tiedetään, että pian Kiina ohittaa lipputuloissa Yhdysvallat.
Roland Emmerich
– Syntyi 10.11.1955 Stuttgartissa Saksassa.
– Muutti Yhdysvaltoihin 1990-luvun alussa.
– Ohjasi ennen Independence Dayta (1996) Hollywoodissa toimintaleffan Universal Soldier (1992) ja tieteisseikkailun Stargate (1994).
– Independence Day pysytteli kaikkien aikojen kymmenen menestyneimmän elokuvan listalla useita vuosia.
– Tunnetaan myös katastrofielokuvistaan, kuten The Day After Tomorrow (2004) ja 2012 (2009).
– Poikkesi lestistään ohjaamalla ja rahoittamalla LGBTI-kansalaisoikeusliikkeen alkua kuvaavan Stonewallin (2015), joka floppasi pahasti.
– Valmistelee Independence Day: Uusi aika -elokuvalle jatkoa sekä uutta Stargate-elokuvaa.
Ohjaaja muotoilee Kiina-yhteyden ytimekkäästi.
– Tekijä tarvitsee rahaa. Hollywoodissa pitää aina tehdä kompromisseja, hän toteaa.
– Ei Kiinan kirjoittaminen tarinaan vaikeaa ollut. Jos maailma liittoutuu, ei silloin pärjätä ilman Kiinaa. Ei elokuvissa eikä tosielämässä.
Haaveena homosankari
Ykkösosa oli yksi Will Smithin läpimurtoelokuvista. Jatko-osassa hän ei ole mukana. Emmerich kertoo syyksi aikatauluongelmat ja tarinan luonteen: nyt esitellään uusia sankareita ja pohjustetaan seuraavaa Independence Day -elokuvaa.
Mikäli uudesta elokuvasta tulee menestys, jatkoa ei siis tarvitse odottaa vuosikymmeniä.
– Minulla on valtavasti ideoita, joita voisin ihan hyvin käyttää Independence Day -yhteydessä. Ei sillä ole väliä, mikä on elokuvan nimi, vaan sillä mitä haluat kertoa, hän toteaa.
Emmerich ujutti tarinaan myös jotain hyvin henkilökohtaista. Kun Brent Spinerin näyttelemä tohtori Okun herää koomasta, paljastuu, että hänellä on miesystävä. Koomisena mutta sympaattisena sivujuonena on homoparin suhde.
– Olin yllättynyt ja onnellinen, että sain tehdä sen ja että Brent innostui ajatuksesta. Emme tehneet sivujuonesta liian hempeää. He ovat kinasteleva vanha pari, julkihomo Emmerich kuvailee.
Homoseksuaalia pääsankaria hän ei Hollywoodin jättielokuvaan vielä yritä sijoittaa.
– Näiden elokuvien pitää toimia todella suurelle yleisölle. Meitä homoja on 6–7 prosenttia väestöstä. Ei se riitä. Nämä ovat fantasiaelokuvia, joissa samastuminen sankariin on tärkeää, ohjaaja sanoo.
– Mutta kaikki on mahdollista. Ennen pitkää joku keksii, miten homohahmo kirjoitetaan seikkailun sankariksi.