Avaruusromu uhkasi avaruusasemaa – astronautit komennettiin suojaan

Avaruusromu aiheuttaa jatkuvasti enemmän päänvaivaa maapallon kiertoradalla. Nopeasti kiertoradalla viuhuvat romun palaset ovat haaste myös kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Keskiviikkona Maan alemmalla kiertoradalla kulkenut satelliitti hajosi, minkä seurauksena ISS:llä olevat yhdeksän astronauttia komennettiin siirtymään asemalle telakoituneisiin avaruuskapseleihinsa. Kyseessä ovat samat kapselit, joiden avulla astronautit palaavat takaisin Maahan tehtävänsä päätyttyä.

Space.com kertoo Nasan viranomaislähteisiin viitaten, että kyseessä oli varotoimenpide. Astronautit pääsivät palaamaan aseman tiloihin oleskeltuaan noin tunnin ajan kapseleiden suojassa.

Nasa ei ole kertonut tarkemmin, mikä satelliitti kiertoradalla oli hajonnut. Satelliitteja ja törmäyksiä monitoroivan LeoLabsin mukaan kiertoradalla oli tapahtunut "romua synnyttävä tapahtuma". Yhtiö epäili, että kyseinen satelliitti oli toiminnasta poistettu venäläinen satelliitti. 

NORAD (The North American Aerospace Defense Command) tarkkailee yli 45 300 kiertoradalla olevaa avaruusromun palasta.

ISS-aseman kurssia pyritään muuttamaan, jos sitä on uhkaamassa halkaisijaltaan yli viisi senttimetriä oleva romukappale, ja väistöliikkeeseen on riittävästi aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat