Venäläinen aavesatelliitti uhkasi törmätä Nasan satelliittiin: Seuraukset olisivat voineet olla tuhoisat

Avaruus, avaruusromu
Mitä enemmän kiertoralla on luotien vauhtia viuhuvaa romua, sen turvattomammaksi se muuttuu muille satelliiteille ja avaruusleinnoille.ESA
Julkaistu 03.03.2024 21:31
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Nasan TIMED-satelliitti onnistui tällä viikolla välttämään törmäyksen kuolleeseen venäläissatelliittiin.

Keskiviikkona tapahtuneesta törmäysuhasta uutisoi Business Insider. Käytöstä poistettu venäläinen Cosmos2221-satelliitti ohitti TIMED-satelliitin vain muutaman kymmenen metrin etäisyydeltä. Kumpaakaan satelliittia ei ole mahdollista ohjata, joten asiantuntijat joutuivat vain seuraamaan tilannetta.

Pahimmassa tapauksessa törmäys olisi levittänyt jopa 7 500 satelliitin palasta Maan kiertoradalle. Palaset olisivat viuhuneet tämän jälkeen luotia nopeammin kiertoradalla. Tämänkaltaiset palaset eivät aiheuttaisi vaaraa maan kamaralla, koska ne palaisivat ilmakehässä, mutta ne olisivat uhanneet tulevia avaruuslentoja. 

Lue myös: Tutkijat laskivat: Näin suurella todennäköisyydellä avaruusromu osuu ihmiseen vuosikymmenen sisällä

Vastaavanlaisesta törmäyksestä syntyneet palaset voivat aiheuttaa vaaraa muille satelliiteille ja jopa kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Satelliittien törmäyksien todennäköisyys on kasvussa, kun avaruusromun määrä kasvaa Maan alemmalla kiertoradalla. Vuonna 2007 tutkijat arvioivat, että alemmalla kiertoradalla oli noin 10 000 erillistä kappaletta. Vuoteen 2021 tultaessa määrä oli jo tuplaantunut. Suurin osa kappaleista on täysin tarpeetonta avaruusromua.

Lue myös: Yhdysvalloissa sakotettiin ensimmäistä kertaa avaruusromusta

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n mukaan 1-10 senttimetrin kokoluokkaa olevaa pienempää avaruusromua viuhuu kiertoradalla peräti miljoona palasta. Tätä pienempiä paloja arvioidaan olevan kiertoradalla huimat 130 miljoonaa kappaletta. Kyseessä ei ole mikään teoreettinen uhka – ISS on joutunut tekemään jopa väistöliikkeitä avaruusromun takia.

Tutkijat pelkäävät avaruudessa tapahtuvien törmäysten aiheuttavan ketjureaktion, jonka myötä kiertoradasta tulisi turvaton paikka avaruusaluksille jopa tuhansiksi vuosiksi. 

Lue myös: Nasan johtaja tyrmistyi Venäjän asekokeesta – syntyneen romun pelättiin uhkaavan ISS-avaruusasemaa
 

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus