Kuolleen poliisin kirje syyttää poliisia ja FBI:tä osallisuudesta murhan järjestelyyn.
Yhdysvalloissa vuonna 1965 surmatun kansalaisoikeusjohtaja Malcolm X:n tyttäret ovat vaatineet julkisesti isänsä murhan tutkinnan avaamista uudelleen.
Vaatimus perustuu edesmenneen newyorkilaispoliisi Raymond Woodin kirjoittamaan kirjeeseen, jossa hän väittää New Yorkin poliisilaitoksen ja liittovaltion poliisin FBI:n osallistuneen murhan järjestämiseen pidättämällä Malcolm X:n kaksi henkivartijaa ennen tapahtumaa.
Peitetehtävissä työskennellyt Wood kertoi serkkunsa mukaan osallistuneensa henkivartijoiden lavastamiseen laittomuuksiin, joiden nojalla heidät pidätettiin vain muutama päivä ennen kohtalokasta puhetilaisuutta. Woodin mukaan poliisi ja FBI myös salasivat tapauksen yksityiskohtia jälkikäteen.
Woodin toiveesta kirjeen sisältö julkistettiin vasta entisen poliisin kuoleman jälkeen.
Kolme asemiestä surmasi Malcolm X:n puhetilaisuudessa New Yorkissa vuoden 1965 helmikuussa. Sunnuntaina murhasta tuli kuluneeksi tarkalleen 56 vuotta. Murhasta tuomittiin kolme Malcolm X:n taaksensa jättämän Nation of Islam -järjestön jäsentä.
Paineet tutkinnalle kasvoivat jo viime vuonna
Niin ikään salamurhaajan luotiin vuonna 1968 kuolleen Martin Luther Kingin ohella Malcolm X:ää pidetään yhtenä mustien amerikkalaisten kansalaisoikeusliikkeen vaikutusvaltaisimmista hahmoista.
Malcolm X on tähän päivään asti nähty Kingiä radikaalimpana ja kiistanalaisempana hahmona, jota kriitikot ovat syyttäneet väkivaltaan kannustamisesta. Hänet tunnettiin myös musliminimellään El-Hajj Malik El-Shabazz.
Paineet tutkinnan avaamiseksi uudelleen kasvoivat jo viime vuonna sen jälkeen, kun aiheesta julkaistiin dokumenttisarja suoratoistopalvelu Netflixissä.
Manhattanin syyttäjänviraston tiedottaja kertoi AFP:lle tuoreimman syytöksen julkistamisen jälkeen, että tapaukseen tehdään parhaillaan katsausta.
New Yorkin poliisista kommentoitiin AFP:lle, että he ovat luovuttaneet kaikki asiaan liittyvät tiedot syyttäjälle ja ovat valmiita auttamaan heitä kaikin tavoin. FBI ei vastannut AFP:n kommenttipyyntöön.