Teollisuusliittoa johtavan Riku Aallon tulot ovat laskemassa roimasti. Asuntosijoitusfirma Kojamon (entinen VVO) yhtiökokous päättää piakkoin muutoksista yhtiön hallitukseen.
Kojamon osakkeenomistajien nimitystoimikunnan yhtiökokoukselle tekemän ehdotuksen perusteella Aalto jää syrjään Kojamon hallituksen puheenjohtajan tehtävästä. Aalto on toiminut yhtiön puheenjohtajana vuodesta 2007 lähtien.
Viime vuonna Kojamo maksoi Aallolle palkkioita 59 500 euroa. Kojamon hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkiota nostettiin viime vuonna 26 000 eurosta 60 000 euroon, mutta vuosipalkkio jäi kuitenkin viime vuoden osalta sitä pienemmäksi.
Vuosipalkkion päälle maksetaan kokouspalkkioita. Yhden kokouksen palkkio on 600 euroa. Viime vuotta edeltävinä vuosina Aallon kokouspalkkiot ovat yleensä noin 10 000 euron luokkaa.
Aallon pois jääminen Kojamosta vie siis häneltä 60 000 – 70 000 euron puheenjohtajan palkkiot.
Palkka nousi aiemmin
Aalto jatkaa yhä työeläkevakuutusyhtiö Varman hallituksessa. Varman hallituksen jäsenen vuosipalkkio on 18 900 euroa, jonka lisäksi maksetaan jokaisesta kokouksesta 600 euron kokouspalkkio. Varma ei ole vielä julkaissut verkkosivuillaan viime vuoden palkkioselvitystä. Kokouksia on ollut viime vuotta edeltäneinä vuosina kymmenen vuodessa.
Aallon kuukausipalkka nousi syksyllä 2017 60 prosenttia 9 200 eurosta 14 900 euroon. Korostusta perusteltiin Aallon kasvaneella vastuulla suuremman Teollisuusliiton johdossa ja sillä, että Aallon palkka oli jäänyt jälkeen muista liittojohtajista.
Palkankorostuksen perusteella Aallolla on noin 180 000 euron vuosipalkka, minkä päälle hän saa reilut 20 000 euroa hallituspalkkioita Varmasta. Aallon ansiot Teollisuusliitosta ja Varmasta ovat siis kuukausitasolla laskettuna noin 17 000 euroa.
Kojamo on tahkonnut ammattiliitoille valtavan omaisuuden osinkojen kautta.
Aallon paikalle Kojamon puheenjohtajaksi ehdotetaan pääomasijoitusyhtiö Tritonin partneria ja VR:n entistä toimitusjohtajaa Mikael Aroa.
Uutena palkkiokäytäntönä nimitystoimikunta ehdottaa vuosipalkkiota maksettavaksi yhtiön osakkeina ja rahana siten, että vuosipalkkiosta noin 40 prosenttia maksetaan Kojamon osakkeina ja loppuosa maksetaan rahana
Kojamon varsinainen yhtiökokous kokoontuu 14. maaliskuuta.