Fortumin johto nostaa kovaa palkkaa samalla, kun yritys kipuilee Venäjän energiasodan ja Uniper-kauppojen jälkien kanssa.
Fortum tiedotti keskiviikkona sopineensa Suomen valtion kanssa järjestelystä, jossa se voi nostaa yhteensä 2,35 miljardin euron edestä lainaa siltä varalta, että sähkönhinnat ja sitä myötä vakuusvaatimukset nousevat nopeasti.
Fortum on ollut muutenkin otsikoissa raha-asioiden tiimoilta Uniper-kaupan vuoksi, mutta nyt valtion lupaamia varoja ei voi käyttää Uniperin vakuusvaatimusten kattamiseen.
Lue myös: Fortum saa valtiolta miljardien eurojen lainan – kuinka vakava yhtiön tilanne on tällä hetkellä? Toimitusjohtaja Rauramo kertoo MTV Uutisille
Toimitusjohtaja kuittasi viime vuonna 3,1 miljoonan euron palkan
Samaan aikaan kun yhtiö ponnistelee syvissä vesissä, Fortumin toimitusjohtajan palkka kaikkine kannustimineen on valtava.
Vuonna 2021 toimitusjohtaja Markus Rauramon kiinteä kuukausipalkka oli 125 000 euroa, johon sisältyi auto- ja puhelinetu. Fortum kertoo sivuillaan, että kiinteästä palkasta päättäessä huomioidaan useita tekijöitä henkilökohtaisesta suoriutumisesta aina liiketoiminnan tulokseen.
Peruspalkan lisäksi vuonna 2021 Rauramo on ollut oikeutettu monenlaisiin lisäpalkitsemisiin, kuten lisäeläkkeeseen sekä lyhyen ja pitkän aikavälin kannustimiin.
Rauramon kokonaispalkitseminen tehtävästään olikin vuonna 2021 kannustimineen ja lisäeläkkeineen runsaat 3,1 miljoonaa euroa vuodessa, josta lähes 1,1 miljoonaa euroa oli pitkän aikavälin kannustimista.
Vuonna 2022 maksetun vuoden 2021 lyhyen aikavälin kannustimen suuruus oli 423 000 euroa ja pitkän aikavälin kannustimen 412 000 euroa.
Lyhyen aikavälin kannustimen muutoksessa kerrotaan huomioiden Rauramon rooli Uniperin hallintoneuvostossa ja tämän siirtyminen hallintoneuvoston puheenjohtajaksi.
Lue myös: Kommentti: Valtio ei nyt kiellä Fortumilta osinkoja, kun hyötyisi niistä itse eniten – kovasta talvesta varoitetaan sotaisalla retoriikalla
Lainasopimus valtion kanssa rajoittaa johdon bonuksia
Erilaisten kannustimien osalta rahahanat voivat nyt sulkeutua hetkeksi.
Fortumin ja valtion sopimuksessa tehty järjestely rajoittaa Fortumin johdon palkitsemista niin, että Fortumin johtoryhmän jäsenille ei makseta pitkän tai lyhyen aikavälin kannustinpalkkioita vuosilta 2022 tai 2023, eikä heidän palkkioitaan koroteta kyseisinä vuosina. Myöskään yhtiön hallituksen palkkioita ei mainittuina vuosina koroteta.
Rajoitukset palkkioissa koskevat myös johtoryhmään kuuluvaa Fortumin toimitusjohtajaa.
MTV Uutiset tiedusteli Fortumista, aikooko toimitusjohtaja laskea palkkaansa tai hallitus periä aiemmin maksettuja palkitsemisia takaisin. Fortumista ei kerrota mistään tällaisista toimenpiteistä.
– Toimitusjohtajan työsuhteen ehdot määritetään kirjallisesti ja hyväksytään Fortumin hallituksessa. Muutos- ja takaisinperinnästä Fortumin palkitsemispolitiikassa todetaan seuraavasti: sovelletaan tapauksissa, jotka liittyvät merkittäviin virheisiin, väärinkäytöksiin, ympäristöongelmiin, työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyviin ongelmiin, mainevahinkoihin ja riskienhallinnan epäonnistumiseen sekä muissa hallituksen määrittämissä olosuhteissa, Fortumin viestinnästä kerrotaan.
Siihen viestissä ei oteta kantaa, ovatko esimerkiksi Uniper-kauppaa seuranneet riskien realisoitumiset sen kaltainen riskienhallinnan epäonnistuminen, että sen tulisi johtaa palkitsemispolitiikan mukaisiin seurauksiin.
Johtoryhmä saanut aiemmin merkittäviä kannustinpalkkiota
Vuonna 2021 Fortumin koko johtoryhmän kokonaispalkitseminen oli 6 968 000 euroa, kun toimitusjohtajaa ei otettu lukuun. Tästä summasta 2,25 miljoonaa euroa oli pitkän aikavälin kannustimia ja 478 000 euroa lyhyen aikavälin kannustimia.
Myös yhtiön hallituksen palkkiot ovat jo nykyään huomattavat, vaikkakaan eivät vertailukelpoisia toimitusjohtajan tai muun johtoryhmän kokonaispalkkioon.
Esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja kuittaa tehtävästään 77 200 euron palkkion ja rivijäsen 40 400 euron palkkion. Lisäksi jäsenet saavat kokouksista 600 euron kokouspalkkion.