EU ja Yhdysvallat ovat nousseet sovittelijan rooliin, joka alueella on aiemmin kuulunut Venäjälle.
Azerbaidzhan väittää Venäjän laiminlyöneen velvoitteitaan, joista sovittiin osana kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueen tulitaukoa vuonna 2020. Azerbaidzhanin mukaan Venäjä ei ole estänyt Armenian sotilastarvikkeiden toimituksia Vuoristo-Karabahin separatisteille.
Azerbaidzhan ja Armenia kävivät vuonna 2020 kuuden viikon sodan Vuoristo-Karabahin hallinnasta ennen tulitaukoa, jonka välittäjänä Venäjä tuolloin toimi. Osana sopua Venäjä lähetti joukkojaan Lachinin käytävään rauhanturvaajiksi.
Maiden välit kiristyivät jälleen tiistaina, kun Azerbaidzhan sulki Lachinin käytävän, joka on ainoa maaliikenteen kulkuväylä Vuoristo-Karabahin ja Armenian välillä.
Azerbaidzhanin presidentti Ilham Alijev ja Armenian pääministeri Nikol Pashinjan tapasivat lauantaina Brysselissä neuvotellakseen vuosikymmeniä kestäneestä konfliktistaan Vuoristo-Karabahissa. Välittäjänä toimi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.
Venäjä närkästynyt länsimaiden roolista alueella
Azerbaidzhan perusteli Lachinin käytävän sulkemista sillä, että Armenian Punainen Risti olisi käyttänyt lääkintäajoneuvojaan salakuljetukseen. Armenian Punainen Risti kiisti väitteet.
Eilen noin 6 000 ihmistä kokoontui Karabahiin vaatimaan Lachinin käytävän uudelleen avaamista. Paikalliset separatistit varoittivat humanitaarisesta kriisistä.
Azerbaidzhan ja Armenia ovat pyrkineet neuvottelemaan rauhansopimuksesta EU:n ja Yhdysvaltojen avulla. Tämä on ärsyttänyt Venäjää, joka on perinteisesti ollut alueen suurvalta. Ukrainan sodan takia länsimaat ovat ottaneet suurempaa roolia konfliktin sovittelussa.
Venäjä tarjoutui lauantaina isännöimään lähitulevaisuudessa maiden ulkoministereitä ja ehdotti, että tuleva rauhansopimus allekirjoitettaisiin Moskovassa.
Vuoristo-Karabah on kansainvälisen oikeuden mukaan osa Azerbaidzhania, mutta sen väestö on etnisesti armenialaisia. Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa Vuoristo-Karabah julistautui itsenäiseksi, mitä mikään YK:n jäsenmaa ei ole tunnustanut.