B-hepatiitti on huono kesämuisto: "Tartunnan syynä suojaamaton usein seksi, lävistys tai tatuointi"

B-hepatiitti ei ole mukava muisto hyvistä hetkistä, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28.7. Ennaltaehkäisy on B-hepatiitin parasta hoitoa.

Lomatunnelmissa hetken huumassa ja humalassa varotoimet voivat helposti unohtua, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto.

B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Maailmassa on noin 240 miljoonaa ihmistä, joilla on B-hepatiitti, joten rokote on tarpeen etenkin, jos matkustaa paljon. Suomessa B-hepatiitti on hyvin harvinainen.

Estä virushepatiitti:

- Suojaudu sukupuoliyhteydessä.

- Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden steriloinnista.

- Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.

Tartuntoja oli 1990-luvulla Suomessa vielä lähes 200 vuodessa, mutta parantunut rokotesuoja näkyy Suomen B-hepatiittitilastoissa. Viime vuonna THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin ainoastaan kuusi akuuttia hepatiitti B -tapausta, mikä on tähän asti pienin määrä. Kroonisia tartuntoja raportoitiin 391, mikä sen sijaan on merkittävästi enemmän kuin edellisenä vuonna.

– B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan syynä on usein suojaamaton seksi. Kondomin käyttö suojaa samalla muiltakin seksitaudeilta. B-hepatiitin voi saada myös lävistyksessä tai tatuoinnissa, jos käytettäviä välineitä ei ole steriloitu kunnolla, kertoo järjestösuunnittelija Hilkka Lahti Munuais- ja maksaliitosta.

Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta

Tartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hygienian tasossa on puutteita, eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa.

B-hepatiitin itämisaika on noin kolme kuukautta. Sen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi tai ihon ja silmien keltaisuus. Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään. Pieni osa aikuisena B-hepatiitin saaneista jää viruksen kantajiksi, mikä voi johtaa 20–30 vuoden kuluessa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Lapsena tartunnan saaneista suurimalle osalle kehittyy krooninen B-hepatiitti.

Lääkityksellä voidaan vähentää viruksen määrää veressä, mutta hoito kestää yleensä vuosia ja voi olla elinikäinen.

– B-hepatiitti tarttuu harvoin tavallisessa arjessa. Se ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen tai saniteettitilojen kautta. Hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina, Lahti muistuttaa.


 

Lue myös:

    Uusimmat