Oma maa mansikka, muu maa mustikka – ainakin, kun kyseessä on pakastemarjat. A-hepatiittitartunnan voi välttää kuumentamalla ulkomaiset pakastemarjat ennen käyttöä. Ulkomaanmatkoilla kannattaa muistaa hyvä käsihygienia ja pullovesi, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto.
A-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Se tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. A-hepatiittitartunta on nykyään Suomessa harvinainen. Vuonna 2013 tartuntojen määrä kuitenkin viisinkertaistui edelliseen verrattuna. Viimeaikaisten tartuntojen syyksi on epäilty ulkomaisia pakastemarjoja. Niitä tulisikin kuumentaa ennen käyttöä viisi minuuttia 90 asteessa tai keittää kaksi minuuttia.
Tarttuu tavallisesti ruoan ja veden välityksellä
A-hepatiitti on edelleen yleinen huonon hygienian maissa. Euroopassa tartuntavaara on suurempi Turkissa ja Itä-Euroopan maissa, ja myös Baltiassa ja Balkanilla.
A-hepatiittivirus leviää pääasiassa ruoan tai veden välityksellä. Virusta on tartunnan saaneen ulosteessa ja mikäli hän ei noudata hyvää käsihygieniaa, se voi levitä elintarvikkeisiin tai veteen ja jopa kosketustartuntana sekä WC-tilojen kautta. Tartunnan voi saada esimerkiksi huonosti kypsennetyistä nilviäisistä, simpukoista tai ostereista. Tuoreista kasviksista A-hepatiitin voi saada, jos ne on pesty saastuneella vedellä.
Vältä A-hepatiitti
- Juo matkoilla pullovettä ja vältä jääpaloja
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, varsinkin WC-käynnin jälkeen
- Vältä kypsentämättömiä äyriäisiä
- Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat
– Ulkomaanmatkoilla kannattaa juoda pullotettua vettä ja välttää jääkuutioita. Katukeittiön houkutukset kannattaa useimmiten ohittaa. Kun muistaa itse pestä kädet WC:ssä käynnin jälkeen, niin välttää myös muita ulosteiden kautta tarttuvia viruksia, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.
Jos matka vie usein kaukokohteisiin, kannattaa ottaa A-hepatiitin ehkäisyyn tarkoitettu rokote.
A-hepatiitti todetaan verikokeilla
A-hepatiitin itämisaika on noin 2–7 viikkoa. Ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, joiden jälkeen voi olla kuumetta sekä maksatulehdukseen viittaavaa ihon ja silmien keltaisuutta. Tulehdus rauhoittuu lähes aina itsestään. Siihen ei ole lääkehoitoa, mutta sen aikana tulee välttää maksaa rasittavia lääkkeitä ja alkoholia. Virus häviää elimistöstä ja jättää jälkeensä pysyvän immuniteetin.
– A-hepatiitti todetaan verikokeilla. Ota yhteys lääkäriin, jos tulet matkalla huonovointiseksi ja ihosi muuttuu keltaiseksi tai jos sinulla on matkan jälkeen pitkään väsymystä ja epämääräisiä oireita, Inomaa neuvoo.
Lähde: Munuais- ja maksaliitto