Baby Reindeerin tähti ja luoja Richard Gadd vastasi "tosielämän Marthan" syytteeseen

Yksi Netflixin kymmenenneksi katsotuimmista sarjoista, Baby Reindeer, aiheutti mediakohun sen julkaisun jälkeen.

Baby Reindeerin luoja ja päänäyttelijä Richard Gadd on vastannut "tosielämän Marthaksi" sanotun Fiona Harveyn tekemään syytteeseen Netflixiä kohtaan.

Baby Reindeer kertoo kärvistelevästä koomikosta, joka kohtaa baarissa naisen, joka alkaa ahdistella ja vainota häntä väsymättömästi. Netflixin ja Richard Gaddin mukaan sarja perustuu tositarinaan.

Sarjan julkaisun jälkeen sen massiivinen fanijoukko alkoi selvittämään vainoajan oikeaa henkilöllisyyttä. Ohjelmassa kerrotaan Gaddin vainoajan lähettäneen hänelle yhteensä 41 tuhatta sähköpostiviestiä, satoja ääniviestejä sekä 106 kirjettä sekä lukuisia viestejä sosiaalisen median palvelu X:ssä.

Sarjassa näytetyt viestit ja julkaisut kerrottiin olevan oikeita, vainoajan lähettämiä viestejä.

Fanit löysivät Gaddin X:stä viestejä henkiilöltä, jonka nimi oli Fiona Harvey. Tämä johti nopeasti päätelmään, että sarjassa esitelty vainoaja, Martha Scott, on oikeassa elämässä Fiona Harvey.

Pian Fiona Scott astui julkisuuteen kiistäen vainonneensa Gaddia. Harvey osallistui myös brittiläisen journalisti ja televisiojuontaja Piers Morganin haastatteluun, jossa hän kiisti lähes kaikki sarjassa hänestä kerrotut asiat.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Harvey haastoi Netflixin oikeuteen yhteensä 170 miljoonasta dollarista. Harvey syyttää suoratoistojättiä kunnianloukkauksesta, tahallisesta henkisen ahdistuksen aiheuttamisesta, huolimattomuudesta ja julkisuusoikeuksien loukkaamisesta.

Harveytä ei ole mainittu sarjassa, mutta hän on julkisesti tunnistanut itsensä inspiraatioksi Martha Scottin takana.

Gadd vastasi Harveyn syytteeseen Kalifornian tuomioistuimelle maanantaina 29. heinäkuuta toimitetussa 21-sivuisessa asiakirjassa.

Asiakirjassa Gadd kuvailee vuosia jatkunutta ”vainoamista, häirintää, pahoinpitelyä ja uhkailua”, jota mies väittää kokeneensa Fiona Harveyltä vuosina 2014–2017.

Oikeudenkäyntihakemuksessaan Gadd hahmotteli, kuinka Baby Reindeer on "fiktiivinen uudelleenkertomus emotionaalisesta matkastani useiden äärimmäisen traumaattisten todellisten kokemusten läpi".

– Sarja on dramaattinen teos. Se ei ole dokumentti tai yritys realismiin. Vaikka sarja perustuu elämääni ja tosielämän tapahtumiin ja on ytimekkäästi emotionaalisesti totta, se ei ole tarkasti hetkittäinen kertaus tapahtumista ja tunteista, joita koin niiden tapahtuessa. Se on fiktiivinen, eikä sen ole tarkoitus esittää todellisia tosiasioita, Gaddin lähettämissä asiakirjoissa todetaan.

– Vaikka nämä näyttämötuotannot olivat emotionaalisesti totta ja perustuivat todellisiin tapahtumiin elämässäni, ne dramatisoivat ihmisiä, paikkoja, asioita ja tapahtumia kertoakseen tarinan.

– En kirjoittanut sarjaa edustamaan todellisia tosiasioita kenestäkään todellisesta henkilöstä, mukaan lukien Fiona Harveysta… Martha Scott ei ole Fiona Harvey, Gadd kirjoittaa.

Gadd kuvaili tavanneensa Fiona Harveyn työskennellessään Hawley Arms -nimisessä pubissa Lontoossa vuonna 2014. Hän kertoo luulleensa Harveyn olevan aluksi vaaraton, mutta pian Harveyn yrittäneen koskettaa häntä sopimattomilla tavoilla, ja jättäneen huomiotta hänen pyyntönsä lopettaa.

Kahden vuoden häirinnän jälkeen, jonka aikana hän väittää saaneensa "tuhansia sähköposteja, satoja vastaajaviestejä ja useita käsinkirjoitettuja kirjeitä", jotka olivat usein "seksuaalisia, väkivaltaisia" ja "halventavaa sisältöä, vihapuhetta ja uhkauksia", Gadd väittää ilmoittaneensa Harveystä poliisille helmikuussa 2016.

Gadd sanoi, että Harveylle annettiin ensimmäisen asteen häirintävaroitus toukokuussa 2016, ja sähköpostit ja vastaajaviestit loppuivat. Hän väittää saaneensa myöhemmin häneltä käsin kirjoitetun kirjeen, jossa oli alusvaatteet sisällä elokuussa 2017.

Gadd kertoo myös olevansa valmis todistamaan oikeudenkäynnissä, mikäli häntä siihen pyydetään.

Lue myös:

    Uusimmat