Baby Reindeer -sarjan “tosielämän Marthaa” ei koskaan tuomittu Richard Gaddin vainoamisesta – Netflix kommentoi

Netflix myöntää, ettei Baby Reindeer -sarjan "tosielämän Marthaa" koskaan tuomittu vainoamisesta, vaan hän oli tuomioistuimen määräyksen alaisena.

Fiona Harveytä, jota on pidetty tosielämän inspiraationa Netflixin huippusuositussa Baby Reindeer -sarjassa, ei koskaan tuomittu vainoamisesta, vaan hän oli pikemminkin tuomioistuimen määräyksen alaisena, sanoo Netflix kirjeessään Ison-Britannian hallitukselle. 

Netflix-sarjan luojan ja tähden Richard Gaddin mukaan tosielämään perustuvassa Baby Reindeer -sarjassa skotlantilainen Martha Scott tuomitaan vainoamisesta vankilaan. Skotlantilaista Fiona Harveytä alettiin pitää hittiohjelman tosielämän vainoajana pian sen julkaisun jälkeen.

Fanit löysivät Harveyn sosiaalisen median avulla, kun nainen oli lähettänyt Gaddille siellä lukuisia viestejä vuosia sitten.

– Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että "Marthan" hahmon Baby Reindeerissä oli tarkoitus kuvata minua, Harvey sanoi myöhemmin lausunnossa, jonka The Hollywood Reporter sai hänen asianajajansa kautta.

– Richard Gaddin ja nyt Netflixin ongelma on, että Baby Reindeer ei ole ollenkaan tositarina. En ole "tuomittu vainoaja". Minua ei ole koskaan syytetty mistään rikoksesta.

– Kukaan ei koskaan pyytänyt minua kommentoimaan Baby Reindeerin tarkkuutta tai erittäin vakavaa ja vahingollista väitettä, jonka mukaan olen tuomittu rikollinen, jolla on vakava rikosrekisteri ja joka on viettänyt aikaa vankilassa. Kukaan ei koskaan pyytänyt lupaani esitellä minua tällä tavalla tai käyttää kuvaani ollenkaan, Harvey jatkoi.

Entinen kansanedustaja John Nicolson vaati Netflixiltä todisteita väitteidensä tueksi.

Nicolsonin mukaan journalistit eivät olleet löytäneet todisteita Netflixin väitteiden tueksi, eivätkä pöytäkirjaa tuomiosta, johon sarjassa oli viitattu.

– Selvennän, että ohjelman perustana oleva henkilö, jota emme ole missään vaiheessa yrittäneet yksilöidä, oli pikemminkin tuomioistuimen määräyksen alaisena kuin tuomittu, Netflixin linjajohtaja Benjamin King kirjoittaa vastineessaan.

– Baby Reindeerin kirjoittaja joutui kestämään vakavaa häirintää useiden kuukausien ajan (kuten nyt näyttää käyneen monien muidenkin kohdalla), millä oli merkittävä vaikutus hänen hyvinvointiinsa, lausunto jatkuu. 

Jättimenestyksen ansainneesta sarjasta seurasi Harveyn asianajajan mukaan häirintää ja tappouhkauksia ”tosielämän Marthaa” kohtaan.

Harvey haastaa Netflixin oikeuteen 170 miljoonasta dollarista, eli noin 157 miljoonasta eurosta, kunnianloukkauksesta sekä yksityisyyden suojan rikkomisesta. Netflixiä kritisoitiin erityisesti siitä, etteivät sarjan johtajat olleet tehneet tarpeeksi salatakseen Harveyn henkilöllisyyttä.

Gadd vastasi Harveyn syytteeseen maanantaina 29. heinäkuuta kertoen, että Baby Reindeer on ”fiktiivinen uudelleenkertomus emotionaalisesta matkasta hänen useiden äärimmäisten, traumaattisten kokemusten läpi”.

Lue myös:

    Uusimmat