Joukko Bandidos-moottoripyöräjengin jäseniä ja näiden tuttavia tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin suurehkojen kokaiini- ja amfetamiinimäärien välityksestä sekä kannabiksen viljelystä.
Tapauksessa selvisi lisäksi muun muassa myös varastetun omaisuuden kätkentää ja 3D-tulostimella tehty käsiaseen valmistus.
Kokonaisuudessa vakavissa syytteessä oli suurehko joukko miehiä, joista moni oli joko Bandidos-moottoripyöräjengin jäseniä tai näiden tuttuja. Helsingin käräjäoikeus katsoi asiassa, että merkittäviä kokaiiniin ja amfetamiiniin liittyviä huumausainerikoksia oli vuonna 2021 tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, minkä vuoksi kyseisiin rikoksiin osallistuneiden henkilöiden tuomiota kovennettiin.
Erinäisistä huumerikoksista ja muista teoista tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin vuonna 1972 syntynyt Kari Antero Jauhanen, vuonna 1983 syntynyt Juha Roone Tapani Karkio, vuonna 1988 syntynyt Jesse Jaakko Laiti, vuonna 1976 syntynyt Timo Tapio Rosenberg ja vuonna 1992 syntynyt Ville-Petteri Vartiamäki. Miesten tuomiot vaihtelivat aina kahdeksasta vuodesta viiden vuoden vankeustuomioon.
Lisäksi joukko muita henkilöitä tuomittiin erinäisistä rikoksista tätä lyhyempiin rangaistuksiin sekä sakkoihin.
Tyttären poikaystävä joutui uhkailluksi
Helsingin käräjäoikeuden ratkaisemassa rikoskokonaisuudessa tuli ilmi myös esimerkki siitä, miten liivijengiläisten lähipiirin kanssa tekemisissä olevat henkilöt voivat joutua väkivallan vaaraan. Esimerkiksi erään jengiläisen lapsen seurustelukumppani joutui pahoinpidellyksi ja uhkailluksi.
Välikohtaus sattui tammikuussa Turussa, jossa mies oli toverinsa kanssa mennyt tyttärensä ja tämän poikaystävän pihalle. Taustalla oli miehen käsitys siitä, että seurustelukumppani elintapoineen oli haitaksi hänen tyttärensä hyvinvoinnille ja taustalla tytärtä painaneissa päihdeongelmissa. Mies kertoi ottaneensa asian vakavasti, koska tiesi omakohtaisesti, miten vakavista asioista päihdeongelmissa voi olla kyse.
Pihalle tullut tytär oli ilmeisesti huomannut isällään olleen käsiase, koska oli käskenyt poikaystäväänsä pysyttelemään sisällä. Poikaystävä ymmärsi vaaran, ja oikeudessa kertoi tiirikoineensa veitsen avulla reittinsä vintin kautta toiseen rappuun, jonka kautta lähti sukkasiltaan pakenemaan paikalta.
1:46
Uhkailtu jätti kotinsa ja työnsä
Pihalle saapuneet miehet kuitenkin huomasivat pakenijan ja lähtivät perään. Takaa-ajo päättyi, kun pakenija liukastui ja miehet ryhtyivät pahoinpitelemään tätä lyönnein ja potkuin. Lopuksi tyttärestään huolestunut mies oli kohottanut pistoolimallisen aseen kohti uhrin päätä, vaatien tätä poistumaan tyttärensä elämästä ja Turusta.
Tapahtuneen jälkeen mies levitti kontaktiensa kautta uhrin lähipiirille sanaa, ettei uhrin kanssa tule olla tekemisissä.
Hyökkäyksen kohteeksi joutunut mies tiesi mielitiettynsä isän olevan liivijengin pitkäaikainen jäsen ja otti uhkauksen tosissaan. Hän ei enää voinut palata kotiinsa, työpaikalleen tai koko Turkuun. Oikeudessa hän kertoi joutuneensa jatkuvasti katselemaan olkansa yli ja olemaan varuillaan, sillä hänen käsityksensä mukaan hänen ”päästään oli luvattu palkkio”.
Kiisti aseen
Mies kiisti syytteet, kertoen ainoastaan pahoinpidelleensä jonkin verran uhria. Tyttären ja muiden näkemykset käsiaseesta hän katsoi ”mielikuvitusjutuiksi”.
Mies oli kuitenkin ollut vanhastaan virkavallan kuuntelussa, joista kävi ilmi muun muassa se, kuinka tämä oli jo muutama viikko ennen tapahtumaa uhonnut ”ottavansa elinkautisen” ja ”tappavansa sen jätkän”. Puheluiden sanamuodot mies kuittasi oikeudessa kiihtyneellä mielentilallaan ja raastavalla elämäntilanteellaan.
Pian tapahtuneen jälkeen mies oli kertonut kahdelle eri henkilölle, että uhrilla olisi käynyt tuuri, sillä tämä olisi kuollut, jos ei olisi sattunut liukastumaan. Hän myös sanoi toiselle henkilölle, että hänen tyttärensä on ”siitä vihainen ku mä olin menossa tykki kädessä ampumas sen jätkäkaveria”.
Lue myös: Bandidos-huumejutun päätekijälle 13 vuoden vankeustuomio – rekasta löytyi miljoonan euron arvosta vahvaa kokaiinia
Oikeus katsoi syylliseksi
Käräjäoikeus katsoi, että mies oli paitsi pahoinpidellyt uhrin pahoin, myös uhannut tätä suusanallisesti aseella uhaten.
Oikeus katsoi, että syyt pahoinpitelyrikokseen olivat henkilökohtaisia. Vaikka mies oli tapahtuman jälkeen ollut yhteydessä muihin liivijengiläisiin hyötyäkseen jäsenyydestään esimerkiksi varmistaakseen miehen poistumisen kaupungista, ei se osoittanut tekoa tehdyn jengin lukuun tai niin, että jengi siitä hyötyisi.
Koska miehen edellisistä väkivalta- ja aserikoksista oli pitkä aika, ja nyt tapahtunut rikos liittyi henkilökohtaisiin asioihin, ei oikeus katsonut perustelluksi koventaa miehen tuomiota tämän entisyyden vuoksi.
Vuonna 1969 syntynyt Harri Tapio Reinikainen sai asiassa yhteensä seitsemän vuoden vankeustuomion. Mies tuomittiin törkeän pahoinpitelyn, ampuma-aserikoksen ja laittoman uhkauksen lisäksi myös törkeästä huumausainerikoksesta liittyen maastokätköön toimitettuun maksuun suuresta kokaiinimäärästä sekä törkeästä kätkemisrikoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta miehen otettua haltuunsa varastettuja moottoriajoneuvoja.
Reinikainen määrättiin maksamaan pahoinpitelemälleen miehelle yhteensä 4 500 euroa erilaisia korvauksia.
Kesäkuussa annettu tuomiokokonaisuus ei ole lainvoimainen.