Ulkovalloilta on tullut täystyrmäys Katalonian julistukselle.
Kataloniassa tuhansia ihmisiä on kokoontunut Barcelonan kaduille juhlimaan itsenäisyysjulistusta. Väkijoukko kantaa Katalonian lippuja ja huutaa Espanjan keskushallinnon vastaisia iskulauseita.
Espanjalaismedian mukaan myös monilla Katalonian paikkakunnilla Espanjan lippu on laskettu alas virastojen lipputangoista.
Katalonian alueparlamentti hyväksyi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen alkuillasta. Asiasta äänesti vain puolikas parlamentti, koska Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat opposition edustajat marssivat ulos istuntosalista ennen äänestystä.
Julistus Katalonian tasavallasta hyväksyttiin lopulta äänin 72 puolesta ja 10 vastaan. Lisäksi kaksi äänesti tyhjää.
Äänestys toteutettiin suljetulla lippuäänestyksellä. Sanomalehti El Paisin mukaan näin tehtiin, koska Espanjan lain mukaan itsenäistymisjulistus oli laiton ja sitä tukeneita voitaisiin muuten syyttää rikoksesta, josta maksimirangaistus on jopa 35 vuotta vankeutta.
Tuloksen selvittyä edustajat nousivat laulamaan Katalonian kansallishymniä. Samoin tekivät äänestystä parlamentin ulkopuolella kaduilla seuranneet ihmiset.
Espanjan hallitus kriisikokoukseen
Vain hetkiä Katalonian alueparlamentin äänestyksen jälkeen Espanjan senaatti hyväksyi Katalonian itsehallinnon jäädyttämisen.
Itsehallintoon puuttumisen mahdollistavan perustuslain artiklan toimeenpano hyväksyttiin senaatissa äänin 214 puolesta ja 47 vastaan.
Senaatti äänesti asiasta Espanjan hallituksen esityksestä. Hallitus on kutsuttu jo täksi illaksi ylimääräiseen kokoukseen, jossa se aikoo panna itsehallinnon jäädyttämisen heti toimeen.
Sanomalehti El Periodicon mukaan hallitus aikoo antaa potkut Katalonian aluejohtajalle Carles Puigdemontille, hänen kakkosmiehelleen Oriol Junquerasille sekä lukuisille muille aluehallinnon virkamiehille. Kaikkiaan lähtöpassit on saamassa yli sata ihmistä, lehti laskee.
– Hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin palauttaakseen laillisen järjestyksen Kataloniaan. Katalonialaisille sanon, että asiat tullaan tekemään hyvin, maltillisesti ja tehokkaasti, pääministeri Mariano Rajoy sanoi senaatin äänestyksen jälkeen.
Tusk: Espanja yhä EU:n ainoa neuvottelukumppani
Saksa, Ranska ja Britannia ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio tunnustaa Katalonian itsenäistymistä.
Saksan hallitus sanoi, ettei Espanjan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta voida rikkoa. Saksa toivoo, että osapuolet yrittäisivät ratkaista tilanteen vuoropuhelulla.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron antoi täyden tukensa Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle.
– Minulla on Espanjassa yksi kumppani, pääministeri Rajoy, Macron sanoi.
Britannian pääministerin Theresa Mayn tiedottaja korosti, että itsenäistymisjulistus perustuu äänestykseen, jonka Espanjan tuomioistuimet ovat todenneet laittomaksi.
Aiemmin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi, että Espanja on edelleen EU:n ainoa neuvottelukumppani. Tusk toivoi myös, ettei Espanjan hallitus turvautuisi voimankäyttöön.
Uutistoimisto Reutersin mukaan sotilasliitto Nato ei halua puuttua jäsenvaltionsa sisäisiin ongelmiin.
– Katalonian kysymys on Espanjan sisäinen asia, joka tulee ratkaista Espanjan perustuslain mukaisesti, Nato-lähde sanoi Reutersille.
Myös Yhdysvallat on kommentoinut Katalonian äänestystä. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan Katalonia on erottamaton osa Espanjaa. Yhdysvallat tukee Espanjan hallitusta sen toimissa Espanjan yhtenäisyyden säilyttämiseksi, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.