Barcelonan kaduilla tuhannet ihmiset juhlivat Katalonian itsenäistymisjulistusta.
Espanjan hallitus otti perjantaina määräysvallan Kataloniassa ja hajotti itsehallintoalueen aluehallituksen ja -parlamentin. Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn mukaan Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.
Espanjan senaatti päätti perjantaina äänin 214–47, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön. Vain hetkeä ennen senaatin päätöstä Katalonian alueparlamentti oli hyväksynyt alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen.
Rajoyn mukaan itsenäistymisjulistusta ajanut Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont, hänen kakkosmiehensä Oriol Junqueras sekä koko muu aluehallitus on erotettu. Myös Katalonian poliisin johtaja on siirretty syrjään tehtävästään, pääministeri kertoi myöhään perjantaina.
Rajoyn mukaan kyse ei ole Katalonian itsehallinnon lakkauttamisesta tai siihen puuttumisesta, vaan siitä, että alueella palataan normaaliin järjestykseen mahdollisimman nopeasti.
– Puigdemontilla oli mahdollisuus järjestää vaalit, ja nyt Espanjan hallitus järjestää ne antaakseen katalonialaiselle äänen, pääministeri sanoi.
Rajoyn mukaan hallitus ei halunnut joutua käyttämään artiklaa, jota ei ole koskaan aiemmin toimeenpantu Espanjassa. Pääministeri myös kehotti kaikkia espanjalaisia jälleen rauhallisuuteen.
"Emme tiedä, miten tarina päättyy"
Samaan aikaan kun Rajoy puhui Madridissa, Barcelonan kaduilla tuhannet ihmiset juhlivat itsenäisyysjulistusta. Väkijoukko kantoi Katalonian lippuja ja huusi Espanjan keskushallinnon vastaisia iskulauseita.
Juhlahumun keskellä osa marssijoista suhtautui tulevaisuuteen empien.
– Olen samaa mieltä itsenäistymisestä, mutta en siitä, miten tähän on tultu. Emme tiedä, miten tarina päättyy, sanoi Montserrat Servitje.
Julistus Katalonian tasavallasta hyväksyttiin alueparlamentissa äänin 70 puolesta ja 10 vastaan. Lisäksi kaksi äänesti tyhjää. Julistuksesta äänesti lopulta vain puolikas parlamentti, koska Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat opposition edustajat marssivat ulos istuntosalista ennen äänestystä.
Äänestys toteutettiin suljetulla lippuäänestyksellä. Sanomalehti El Paisin mukaan näin tehtiin, koska Espanjan lain mukaan itsenäistymisjulistus oli laiton ja sitä tukeneita voitaisiin muuten syyttää rikoksesta, josta maksimirangaistus on jopa 35 vuotta vankeutta.
"Yksikään EU-maa ei aio tunnustaa"
Ulkovalloilta ei herunut tunnustusta Katalonian julistukselle.
– Kukaan EU:ssa ei aio tunnustaa tätä julistusta, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti, ettei EU tarvitse enää yhtään lisää rakoilua riveihinsä.
Useat maat ilmaisivat tukensa pääministeri Rajoylle.
– Minulla on Espanjassa yksi kumppani, pääministeri Rajoy, sanoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk toivoi, ettei Espanjan hallitus turvautuisi voimankäyttöön. Myös muut ulkovallat kehottivat Espanjan osapuolia malttiin ja vuoropuheluun.
Myös Yhdysvallat kommentoi Katalonian äänestystä. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan Katalonia on erottamaton osa Espanjaa. Yhdysvallat tukee Espanjan hallitusta sen toimissa Espanjan yhtenäisyyden säilyttämiseksi, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.