BBC kummastelee suomalaisten tapaa tehdä bisnesneuvotteluita saunassa: "Ei tunnu oikealta istua siellä puolialastomana"

Sauna
Pohjoismaiset saunatapaamiset eivät välttämättä miellytä kaikkia kansainvälisiä vieraita. Kuvituskuva.
Julkaistu 24.10.2019 22:03

MTV UUTISET – Pyry-Jukka Peltomäki

Uutistoimisto BBC:n mukaan kansainväliset vieraat saattavat kokea pohjoismaisen saunakulttuurin liiketapaamisten yhteydessä ongelmalliseksi. Kriitikoiden mukaan saunomisen yhdistäminen neuvotteluihin saattaa haitata monimuotoisuuden edistämistä.

BBC kertoo työelämään keskittyvässä julkaisussaan, kuinka niin sanotut sekasaunomiset ovat yleistyneet viime vuosina muun muassa teknologia-alan suurtapahtumien sekä konferenssien yhteydessä. Vaikka saunomisten alkuperäinen tarkoitus on kannustaa paikallisia ja kansainvälisiä vieraita vapaamuotoisempaan keskusteluun, varsinkin pohjoismaiseen startup -kulttuuriin juurtuneet saunaillat kirvoittavat paljon vastustavia mielipiteitä.

Vaikuttajamarkkinointiin keskittyneen Ping Helsingin toimitusjohtaja Inna-Pirjetta Lahti kertoo BBC:lle, että saunaillat murtavat hyvin jäätä osapuolten kesken. Ping järjestää säännöllisesti yhteisiä saunailtoja, tyypillisimmin konferenssien alussa.

– Suomessa jaettu saunakokemus on luottamuksen osoitus ja haluamme luoda konferensseihin perustan avoimelle keskustelulle, Lahti kertoo BBC:lle.

0:13img

Hallitusneuvottelijoillakin oli mahdollisuus taukolöylyihin. Arkistovideo. 

"En halua saunoa tässä toimintaympäristössä"

Vaikka saunominen on olennainen osa pohjoismaista arkea, sen liittäminen osaksi startup -ympäristöä koetaan vaikeaksi, jo ennestään alaa vaivaavan sukupuolittuneisuuden takia.

Tukholmalaislähtöisen yrityshautomo Stingin asiakkuuksista sekä digimarkkinoinnista vastaavan Henna Keränen kertoo, ettei halua mennä saunaan kyseisessä toimintaympäristössä, vaikka pitääkin saunomisesta. Keränen kertoo kieltäytyneensä lukuisista saunakutsuista.

– Naisena ei tunnu oikealta istua siellä puolialastomana. Saunomisen pitäisi olla yksityistä, eikä työhön liittyvää toimintaa, Keränen toteaa BBC:lle.

Todelliseen tasa-arvoon vielä matkaa

Vaikka Pohjoismaita pidetään tasa-arvon majakkana, naiset eivät vieläkään saa samaa palkkaa, päädy johtotehtäviin tai yritysjohtoon samalla tavalla, kuin miehet. Ruotsalaisen DI Digitalin analyysin mukaan, vuonna 2018 vain prosentti pohjoismaisista sijoituksista kirjattiin pelkästään naisten perustamille kasvuyrityksille.

Vaikka maanosasan tapahtumajärjestäjät työskentelevät hartiavoimin houkutellakseen tapahtumiin enemmän naispuhujia, vain harva heistä päätyy lipunmyynnin perusteella tasa-arvoiseen asemaan.

Tukholmassa yritettiin jopa järjestää maailman suurinta naisille suunnattua hakkerointitapahtumaa, eli hackathonia. Vaikka naisille tarjottiin ilmainen osallistuminen, STHML Tech Fest -tapahtuma ei onnistunut tavoitteessaan.

Saunominen luo veljesklubeja

Islantilaisen pääomayhtiön Crowberryn osakkaan Jenny Ruth Hrafnsdottirin mukaan saunominen ei tee alasta yhtään osallistavampaa. Hrafnsdottir on yksi viime aikojen äänekkäimmistä saunailtojen vastustajista.

Hänen mukaansa teknologia-alan tapahtumien pitäisi välttää saunomista. Kantaansa Hrafnsdottir perustelee sillä, että alan miespainotteisuuden vuoksi saunominen vain vahvistaa ajatusta niin sanotuista veljesklubeista. Tarkemmin, saunaillat kehittävät tahattomasti miehille eksklusiivisen ympäristön, jossa potentiaaliset sijoittajat tukevat vain kaltaisekseen kokemia henkilöitä, sillä kaikki eivät välttämättä halua osallistua tapahtumaan pelkässä uima-asussa tai kietaisupyyhkeessä.

Niin ikään Henna Keränen on huolissaan pienten piirien muodostumisesta, vaikkei haluakaan suoraltaan kieltää saunailtoja.

– Usein saunassa aloitetut keskustelunavaukset luovat jo etukäteen suhteen, joka sitten jatkuu myöhemmin tapahtumassa. Jos saunomiseen ei osallistu, tämä avaus jää tekemättä, Keränen pohtii.

Keräsen mukaan saunominen aiheuttaa mahdollisesti naisille ylimääräistä vaivaa muun muassa meikkaamisen ja hiustenlaiton takia, vaikka olisikin halukas osallistumaan löylyhetkeen.

Slushissa ei valituksia saunomisesta

Helsingin kasvuyritystapahtuma Slushin järjestäjät ovat organisoineet suuria saunahetkiä tapahtuman yhteydessä. Heidän korviinsa ei ole kantautunut suoria valituksia. Tästä huolimatta suunnanmuutos on havaittavissa. Tilalle on ilmaantunut esimerkiksi suomalaisten enkelisijoittajien verkoston FiBANin järjestämä karaokeilta Slushin yhteydessä.

– Tiedostamme, että meidän pitää tulevaisuudessa harkita tarkkaan minkälaisia tapahtumia järjestämme osallistavuuden näkökulmasta. Arvioimme tarkasti tulevaisuudessa tapauskohtaisesti, että järjestämmekö saunatapahtumia vai emme, kertoo FiBANin toimitusjohtaja Amel Gaily.

Vaikka Slush aikoo vastaisuudessakin ylläpitää saunakylää tapahtuman yhteydessä, alue on tarkoitettu vain rentoutumista eikä liikeneuvotteluita varten, sanoo Slushin toimitusjohtaja Andreas Saari BBC:n jutussa.

Vuosittain marraskuuhun ajoittuvan Slushin järjestäjien mukaan kolmasosa tapahtuman kävijöistä on naisia. Järjestäjät ovat luoneet oheistapahtumien järjestäjille ohjeistuksen, jonka avulla huomioidaan monimuotoisuus ja sukupuolten osallistaminen paremmin.

Tästä huolimatta monilla tapahtumajärjestäjillä ei ole aikeita lopettaa vapaamuotoisia saunailtoja.

– Konferenssit ovat stressaavia. Uupuneena sauna on loistava paikka rentoutua pyyhkeeseen kietoutuneena, toteaa Pingin toimitusjohtaja Inna-Pirjetta Lahti.

Lahti kuitenkin korostaa, ettei lauteille ole mikään pakko istahtaa. Yritys tarjoaa halukkaille mahdollisuuden rentoutua nuotion äärellä, jossa vaatteet voi pitää päällä.

Tuoreimmat aiheesta

Sauna