Beirutissa poliisi käytti kyynelkaasua hallitusta vastustaviin mielenosoittajiin – tiistain räjähdys vaatinut jo 149 uhria

3:11img
Suomi lähettää apua pahoin tuhoutuneeseen Beirutiin EU:n kautta – näin räjähdys olisi turmellut Suomea.
Julkaistu 07.08.2020 05:37

MTV UUTISET – STT

Libanonissa pääkaupunki Beirutissa tiistaina tapahtuneen räjähdyksen uhriluku nousee yhä. Myöhään torstaina kuolonuhreja oli tiedossa jo 149, kertoo uutistoimisto AFP.

Satamassa tapahtuneessa valtavassa räjähdyksessä loukkaantui yli 5 000 ihmistä. Kadonneita etsitään yhä. Paikalliset viranomaiset ovat arvioineet, että räjähdys jätti kodittomaksi ainakin 300 000 ihmistä.

Aineelliset vahingot ovat useita miljardeja dollareita. Räjähdyksen kerrotaan aiheutuneen satamaan varastoidusta ammoniumnitraatista.

Yksi keskeinen kysymys kaupungissa onkin se, miten satamassa voitiin säilyttää vuosikausia tonnikaupalla räjähdysherkkää ammoniumnitraattia, vaikka sen tiedettiin olevan erittäin vaarallista.

Torstai-iltana kansalaisten turhautuminen maan hallitukseen purkautui mielenosoituksena Beirutin keskustassa. Poliisi ja turvallisuusjoukot käyttivät mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua, kertoo maan valtiollinen uutistoimisto NNA. Sen mukaan parlamenttitalolle pyrki joitakin kymmeniä mielenosoittajia.

Mielenosoittajien kerrottiin muun muassa sytyttäneen tulipalon ja heittäneen turvallisuusjoukkoja kivillä. AFP:n mukaan aktivistit yrittävät koota laajaa hallituksen vastaista mielenosoitusta lauantaiksi.

Torstaina hallitusta sätti myös toimestaan vastalauseena eronnut Libanonin Jordanian-lähettiläs Tracy Chamoun. Hänen mukaansa räjähdyksen syynä ovat mittavat laiminlyönnit ja korruptio, kertoo muun muassa turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

Chamounin mukaan maata vuonna 1990 päättyneen sisällissodan jälkeen johtaneiden poliitikkojen pitäisi erota tehtävistään ja maassa tulisi järjestää uudet vaalit.

Lue myös: Beirutin asukkaiden suru vaihtumassa vihaan hallintoa kohtaan: "Beirut itkee ja huutaa"

Hallintoa vaaditaan uudistumaan

Libanon oli jo ennen räjähdystä taloudellisessa kaaoksessa. Maata ovat vaivanneet muun muassa työttömyys, hyperinflaatio ja korruptio.

Libanonin valuutan liiran arvo on romahtanut, ja suuri osa maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Lisäksi maassa on noin 1,5 miljoonaa naapurimaa Syyrian sotaa paennutta pakolaista.

Anadolun mukaan tuhoutunut Beirutin satama on paitsi maan tärkein satama myös keskeinen viljan, ruoan ja lääkintätarvikkeiden varastointialue.

Torstaina muutosta maan johtamiseen vaativat muun muassa vierailulla ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva.

– Nyt on päästävä umpikujasta, johon keskustelut elintärkeistä uudistuksista ovat ajautuneet. Tarvitaan vahva ohjelma talouden suunnan muuttamiseksi ja luottamuksen rakentamiseksi maan tulevaisuutta varten, Georgieva sanoi uutistoimisto CNN:n mukaan.

Libanon ilmoitti maaliskuussa, että se keskeyttää velkojensa takaisinmaksun. Tilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua neuvotteluissa IMF:n kanssa.

Lue myös: Beirutin räjähdysalueelle saapunut presidentti Macron: Ranska valmis koordinoimaan Libanoniin lähetettävää apua

Tuoreimmat aiheesta

Beirut