Yhdysvalloissa todennäköiset presidentinvaaliehdokkaat eli demokraattien Joe Biden ja republikaanien Donald Trump vierailevat kumpikin Meksikon kiistellyllä rajalla samana päivänä eli torstaina.
Maahanmuuttoon ja -tuloon liittyvät kiistat ovat marraskuun presidentinvaalien isoimpia kysymyksiä.
Biden on syyttänyt kongressia siitä, ettei se ole tukenut hallinnon uusia ja kireitä esityksiä rajavalvontaan liittyen.
Trump puolestaan on jo pitkään ajanut maahantulovastaista sanomaansa. Trump on sanonut vuosia, että hän haluaa vähentää merkittävästi Meksikosta Yhdysvaltoihin tulevien ihmisten määrää eri keinoilla, kuten rajamuurilla Meksikon ja Yhdysvaltain välille.
Yhdysvaltojen rajan ylittää tällä hetkellä ennätyksellinen määrä siirtolaisia.
Bidenin hallinnon mukaan presidentti tapaa Texasin Brownsvillessä rajavalvontaviranomaisia, muita viranomaisia ja paikallisia päättäjiä.
Trump puolestaan suuntaa Eagle Passiin. Trumpin tiimi kommentoi, että Biden "jahtaa heitä rajalle" samana päivänä, koska se osoittaa kuinka "suurissa vaikeuksissa hän on."
Biden taasen kommentoi maanantaina, ettei hänellä ollut etukäteen tietoa "hänen hyvän ystävänsä" matkasta osavaltioon. Bidenin kommenttia hyvästä ystävästä kuvaillaan sarkastiseksi todennäköistä tulevaa kilpakumppaniansa vastaan.
Kaksikko vierailee siis eri puolilla osavaltiota.
Kumpikaan todennäköisesti tulevista ehdokkaista ei kertonut, aikovatko he tavata rajalla odottavia siirtolaisia.
Lue myös: Italialainen komediasarja pilkkasi julmasti Joe Bidenia – nousi viraaliksi
Täysin eri näkemykset
Republikaanit syyttävät Bidenia turvapaikkaoikeutta suosivasta politiikasta. Valkoisen talon mukaan republikaanit puolestaan sabotoivat tarkoituksella kahden puolueen välistä yhteisymmärrystä rajavalvonnan päätöksistä.
Maan sisäisen politiikan tekemisen takia esimerkiksi Ukrainan kymmenien miljardien dollarien apupaketti on jumittunut kongressissa. Vaikka senaatti on jo paketin hyväksynyt, edustajainhuone ei ole ottanut sitä edes käsittelyyn. Tämä johtuu muun muassa siitä, että uudessa lakipaketissa ei ole mainintaa rajavalvonnasta.
Aiemmassa apupakettiehdotuksessa se oli mukana, mutta se ei ollut riittävän tiukka republikaaneille Trumpin tuella.
Bidenin hallinnon mukaan mukana ollut rajavalvontaa kiristävä lakipaketti olisi ollut kovin ja oikeudenmukaisin valvontaa tiukentava paketti vuosikymmeniin.