Huhtikuussa 75 vuotta täyttäneen Pohjois-Atlantin liiton eli Naton 32 liittolaismaan johtajat kerääntyvät tänään kolmipäiväiseen huippukokoukseen Washingtonissa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toivotti Naton jäsenvaltioiden päämiehet tervetulleiksi Washingtoniin.
Washington DC:n viranomaiset ovat valmistautuneet Naton huippukokoukseen tehostetuin turvatoimin ja sulkemalla teitä Walter E. Washington Convention Centerin ympäristössä ja Valkoisen talon lähellä.STELLA Pictures / ddp
Kokouksen päätöksiä varjostavat Yhdysvaltain presidentinvaalit. Donald Trumpin mahdollinen paluu valtaan herättää huolta Ukrainan tukemisen jatkon, Euroopan turvallisuuden ja Naton tulevaisuuden suhteen.
Kokous tarjoaa demokraateille kansainvälisen näyttämön vakuuttaa liittolaisilleen kotona ja ulkomailla, että Biden pystyy yhä johtamaan.
Biden, 81, on vannonut jatkavansa kilpajuoksua republikaanien Trumpia, 78, vastaan. Demokraatit ja lahjoittajat ovat huolissaan siitä, että Biden häviää marraskuun vaalit suoriuduttuaan heikosti väittelyssä Trumpia vastaan.
Vaalien voittajalla voi olla merkittävä vaikutus Naton ja Euroopan tulevaisuuteen.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui myös tänään Washingtoniin ja sanoi "taistelevansa" vahvojen päätösten puolesta Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi sekä uusien F-16-hävittäjien saamiseksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan Zelenskyi tapaa Bidenin torstaina. Tapaamisen tarkoituksena on osoittaa Yhdysvaltain horjumaton tuki Ukrainalle sen puolustaessa itseään Venäjän hyökkäystä vastaan, sanoi Valkoisen talon lehdistöedustaja Karine Jean-Pierre.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi ennen tapaamistaan ukrainalaisen virkaveljensä Dmytro Kuleban kanssa, että huippukokous "vahvistaisi entisestään" Ukrainan yhteyksiä Natoon ja sen tietä kohti jäsenyyttä.
Hän sanoi odottavansa, että se tuottaisi Ukrainalle "erittäin vahvan paketin". Asiasta uutisoi muun muassa uutitoimisto Reuters.
Ukraina haluaa viime kädessä liittyä Natoon estääkseen Venäjän tulevat hyökkäykset, mutta liittouman kaikkien jäsenten on hyväksyttävä ehdokkaat. Heistä osa varoo provosoimasta suoraa sotaa Venäjän kanssa.
Yhdysvaltain virkamiehet ovat sanoneet, että huippukokous tarjoaa Ukrainalle "siltaa jäsenyyteen", johon sisältyisi Naton uusi pyrkimys koordinoida asetoimituksia ja koulutusta.