Kommentti: Osa maailmanjohtajista valmistautuu jo taustalla Trumpin paluuseen

Samaan aikaan kun Naton pitäisi juhlia 75 vuotista taivaltaan, Venäjä jatkaa tuhoisia sotatoimia Ukrainassa ja sotilasliiton vaikutusvaltaisimman maan johtaja Joe Biden on poliittisessa ristitulessa, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Maailmanjohtajat saapuvat Washingtonin Naton huippukokoukseen epävarmaan aikaan.

Yhdysvaltain demokraateissa on jatkunut vaatimukset, että Joe Bidenin pitäisi keskeyttää presidentinvaalikampanjansa. Kaikki eivät Bidenia kritisoi, osa puolueesta pysyttelee hiljaa, osa pysyy Bidenin tukena.

Biden yritti hiljentää kritiikkiä kokouksen alla kirjoittamalla jämäkän kirjeen tauolta palanneille kongressin demokraateille. Bidenin viesti kuului, nyt saa draama riittää, minä en ole lähdössä mihinkään.

Bidenin kuntoa tullaan seuraamaan erityisellä tarkkaavaisuudella varmasti myös muiden maailmanjohtajien taholta. Biden tapaa maiden johtajia niin kokouspaikalla kuin isännöimällään Valkoisen talon illallisella.

Vaikka kokouksella halutaan lähettää viesti Venäjälle ja Kiinalle vahvasta lännestä, Nato-maiden johtajat seuraavat huolestuneena Yhdysvaltain vaalidraamaa.

Osa Euroopan johtajista yrittää jo valmistautua taustalla mahdolliseen Donald Trumpin uudelleenvalintaan. Trump on sanonut lopettavansa Ukrainan sodan vuorokaudessa, mikä tarkoittaisi todennäköisesti joidenkin Ukrainan maa-alueiden luovuttamista Venäjälle.

Naton tärkeimmät tavoitteet huippukokouksessa ovat Ukrainan tukeminen, sen aseistuksen lisääminen, Naton oman puolustuksen vahvistaminen ja puolustusbudjettien kasvattaminen. Suomea huippukokouksessa edustavat tasavallan presidentti Alexander Stubb, ulkoministeri Elina Valtonen ja puolustusministeri Antti Häkkänen.

Lue myös:

    Uusimmat