Biden vierailee Helene-myrskyn riepottelemassa Pohjois-Carolinassa

Helene-myrsky on riepotellut erityisesti Pohjois-Carolinan osavaltiota.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaa Helene-hirmumyrskyn riepottelemaan Pohjois-Carolinan osavaltioon keskiviikkona. Biden kertoi asiasta toimittajille maanantaina Valkoisessa talossa.

Biden myös vastasi entisen presidentin ja republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin väitteisiin siitä, ettei Bidenin hallinto ole huomioinut Helenen aiheuttamaa katastrofia. Bidenin mukaan Trump valehteli syyttäessään maan hallintoa toimettomuudesta.

– Teen tämän selväksi: hän (Trump) valehtelee, Biden sanoi.

– Syy, miksi olen niin vihainen tästä on se, että hän vihjaa, ettemme tekisi kaikkea, mitä pystymme. Kyllä me teemme, hän jatkoi.

Myrskyksi heikentyneen hurrikaanin uhriluku nousi maanantaina jo 118:aan. Lisäksi satoja ihmisiä on edelleen kateissa. Myrsky ja sen vaikutukset ovat surmanneet ihmisiä ainakin kuuden osavaltion alueella. Pohjois-Carolinassa on kuollut lähes 50 ihmistä.

Kuolleita jo 130

Helene-myrskyn aiheuttamien kuolonuhrien määrä on noussut jo 130:een, käy ilmi uutistoimisto AFP:n viranomais- ja mediatietoihin perustuvasta laskennasta.

Satojen kerrotaan olevan yhä kateissa. Eniten kuolleita on Pohjois-Carolinan osavaltiossa, jossa lähes 60:n kerrotaan saaneen surmansa. Etelä-Carolinassa kuolleita on noin 30 ja Georgiassa yli 20.

Pelastustyöntekijät jatkavat myrskyalueella töitä kadonneiden etsimiseksi. Alueella kärsitään myös sähkön- ja vedenjakelun sekä matkapuhelinyhteyksien katkoksista.

Näkyi myös presidenttikampanjoissa

Trump saapui maanantaina Georgian osavaltioon, jossa myrsky teki myös merkittäviä tuhoja. Se on myös yksi vaa'ankieliosavaltioista, joissa Yhdysvaltain presidentinvaalit saatetaan ratkaista reilun kuukauden kuluttua.

Valdostan kaupungissa Trump lupasi tuoda paljon apua, kuten polttoainetta, vettä ja tarvikkeita niitä tarvitseville.

– Maan hallinto ei reagoi, hän sanoi toimittajille.

– Varapresidentti on jossain, kampanjoi, etsii rahaa, Trump sanoi viitaten kilpakumppaniinsa Kamala Harrisiin.

The New York Timesin mukaan varapresidentti ja demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris jätti kampanjamatkansa lyhyeen matkustaakseen takaisin Washingtoniin saadakseen tilanteesta lisätietoja Yhdysvaltain hätätilavirastolta (Fema).

– Viime päivinä kansakuntamme on käynyt läpi pahimpia tuhoja, joita olemme nähneet pitkään aikaan, Harris sanoi tapaamisen jälkeen.

– Ja olemme vastanneet parhaamme mukaan, parhaiden ihmisten kanssa, hän jatkoi.

"Kuormitus on sanoinkuvaamaton"

Georgian osavaltiossa asukkaat ovat yhä kärsineet muun muassa sähkökatkoksista sekä tukkeutuneista teistä. Osavaltion kuvernööri Brian Kemp kuvaili myrskyä "250 mailia leveäksi tornadoksi".

Lähes kaksi miljoonaa kotitaloutta ja yritystä oli vielä maanantaina ilman sähköjä.

Pohjois-Carolinan kuvernööri Ray Cooper sanoi maanantaina, että osavaltiossa satoja teitä oli tuhoutunut ja useita yhteisöjä "pyyhitty pois kartalta".

– Tämä on ennennäkemätön myrsky, hän sanoi toimittajille.

– Emotionaalinen ja fyysinen kuormitus on täällä sanoinkuvaamaton.

Cooper myös kiitti Bidenin hallintoa henkilöstön ja resurssien tarjoamisesta osavaltiolle.

Lue myös:

    Uusimmat