MTV hurrikaanituhojen keskellä: Paikallisilta painava viesti valheita syytävälle Trumpille

Hurrikaani Miltonin riepotellessa Floridaa, on Pohjois-Carolinassa ja Georgiassa paikallisia yhä ilman vettä ja sähköä hurrikaani Helenen jäljiltä. Asukkaita on yhä kateissa, ja Donald Trump käyttää vaa’ankieliosavaltioiden tuhoja hyväksi vaalikampanjassaan.

Pohjois-Carolinan länsiosissa on paikoin yhä hidasta liikkua, kaatuneita puita on joka puolella. Kaksi viikkoa sitten iskenyt Helene-hurrikaani oli historiallisen tuhoisa ja se vaikuttaa myös amerikkalais-suomalaisen Jan Pattanayakin elämään.

– Me olemme olleet nyt kolmetoista päivää ilman vettä. Naapurilla on uima-allas, ja olemme käyneet sieltä hakemassa vettä joka päivä ämpärillä. Tällä vedellä pesemme kädet ja huuhtelemme vessan. Ensimmäisinä päivinä kaupoista ei voinut ostaa vesipulloja, mutta nyt voi. Isoja tankkiautoja tulee joka tunti tänne Ashevilleen, ja niistä saa juomavettä, Pattanayak kertoo MTV Uutisille samalla kun kaataa lisää pesuvettä kuistinsa vesisäiliöön.

Pattanyak on asunut Yhdysvalloissa 40 vuotta, mutta Helenen tuhot ovat olleet pahimmat, mitä hän on kokenut. Ashevillen kaupungissa tuhoutui talojen ja liikkeiden lisäksi kokonainen vesijärjestelmä. 

Talosta jäi jäljelle vain seinät ja lattia

Osa Pohjois-Carolinan asukkaista etsii vielä perheenjäseniään, ja tuhot vaikuttavat osittain myös naapuriosavaltio Georgian arkeen. 

Pohjois-Carolina ja Georgia ovat tärkeitä vaa’ankieliosavaltioita presidentinvaaleissa, ja arviolta viidennes Pohjois-Carolinan äänestäjistä asuu tuhoalueilla.

– Ennakkoäänestyksen pitäisi alkaa pian epävarmuuden keskellä. Yleensä tiedämme missä äänestää ennakkoon, mutta nyt infrastruktuurin vahingoittumisen vuoksi on hankala saada tieto perille, minne pitäisi mennä, Doug Miller kertoo MTV Uutisille vahingoittuneen talonsa yläkerrassa.

Millerin katto on vahingoittunut, koska jättimäinen tammipuu kaatui hurrikaanin vuoksi katon päälle. 

Miller kuvailee olevansa onnekas, sillä naapuritalo tuhoutui myrskyssä täysin. Talosta jäi jäljelle seinät ja lattia. Asukkaiden kiireellisestä lähdöstä kertoo se, että keittiön pöydälle jäi banaaneja ja viskipullo.

Paikallisten epävarmuus on käsin kosketeltavaa.

– On sydäntä särkevää, miten misinformaatio leviää tuhoalueiden ulkopuolella. On kaikenlaisia huhuja, ettei liittovaltion apu olisi tullut perille, mutta emme ole huomanneet sellaista, Miller sanoo.

Asukkaat tyrmäävät Trumpin valheet

Republikaanien presidenttiehdokas Trump on ottanut vaa’ankieliosavaltioiden poikkeukselliset hurrikaanituhot vaaliteemakseen. Trump väittää demokraattipresidentti Joe Bidenin ja varapresidentti Kamala Harrisin pimittävän liittovaltion apua. Trump myös valehtelee hurrikaanirahojen menneen laittomille siirtolaisille.

– Misinformaatio on väärin! Valtio antaa meille kaiken mitä me tällä hetkellä tarvitsemme erittäin vaikeassa tilanteessa. Minusta on täysin rikollista, että tätä tilannetta yritetään politisoida, sanoo vapaaehtoisena vettä ja ruokaa jakava Jeff Joyce painokkaasti.

– Näin omin silmin, kun liittovaltion helikopterit olivat pelastamassa ihmisiä noin 30 tuntia hurrikaanin jälkeen, Pattanayak sanoo.

Paikallisella vesipisteelle riittää tulijoita ja vapaaehtoisten mukaan vesi ja ruoka on liittovaltiolta. Paikalliset haluavatkin painottaa, kuinka liittovaltion ja paikallisten apu tuli nopeasti ja se jatkuu yhä.

– Mitä haluaisit sanoa Trumpille ja muita väärää tietoa levittäville?

– Me etsimme vielä ihmisiä tässä kauheassa tilanteessa, lopettakaa tilanteen politisointi, Joyce sanoo ja nostaa lisää vesipulloja apua tarvitsevan takakonttiin.

Lue myös:

    Uusimmat