Yhdysvalloissa oikeusministeriehdokas Merrick Garland lupaa taistella kotimaista terrorismia vastaan ja tuoda tammikuussa kongressitaloon hyökänneet ex-presidentti Donald Trumpin kannattajat oikeuden eteen.
Presidentti Joe Bidenin oikeusministeriehdokas Garland on maanantaina ja tiistaina senaatin kuultavana ennen kuin senaatti äänestää hänen nimityksensä vahvistamisesta.
Lauantaina Garland julkaisi lausunnon, jonka hän aikoo lukea kuulemisensa aluksi senaatissa.Garland linjasi siinä painopisteet, joihin hän aikoisi keskittyä oikeusministerinä. Hän sanoo loppiaisen hyökkäyksen osoittavan, että kotimainen terrorismi on vakava uhka Yhdysvalloissa.
– Jos nimitykseni vahvistetaan, johdan oikeustoimia valkoisen ylivallan kannattajia ja muita vastaan, jotka hyökkäsivät kongressiin 6. tammikuuta. Se oli hirvittävä hyökkäys, jolla yritettiin horjuttaa demokratiamme kulmakiveä, rauhanomaista vallanvaihtoa uudelle hallitukselle, Garland sanoi.
Oikeusministeriö on nostanut kongressitalon mellakoihin liittyen syytteet jo noin 230:tä ihmistä vastaan, ja sadat muut ovat tutkinnan kohteena.
Lue myös: Trumpin on määrä puhua ensi viikolla ensimmäistä kertaa julkisuudessa presidenttikautensa päättymisen jälkeen
Garland lupasi taistella syrjintää vastaan
Toiseksi painopisteeksi Garland nosti kansalaisten tasavertaisuuden varmistamisen ja syrjinnän kitkemisen. Hän muistutti, että tasavertaisten oikeuksien takaaminen vähemmistöille on yhä keskeneräinen ja kiireellinen tehtävä. Garlandin mukaan vähemmistöt kokevat syrjintää esimerkiksi asunto- ja työmarkkinoilla.
Lisäksi Garland lupasi palauttaa oikeusministeriön epäpoliittiselle tielle Trumpin kauden jälkeen. Trumpin jälkimmäisen oikeusministerin Bill Barrin aikana oikeusministeriön katsottiin usein ajavan presidentin henkilökohtaisia etuja, mikä kismitti useimpia ministeriön työntekijöitä ja poikkesi aiemmasta perinteestä.
Garland, 68, oli vähällä päätyä korkeimman oikeuden tuomariksi vuonna 2016, kun silloinen presidentti Barack Obama nimesi hänet tuomariehdokkaaksi oikeudessa vapautuneeseen paikkaan. Republikaanienemmistöinen senaatti teki kuitenkin ennenkuulumattoman peliliikkeen eikä suostunut ottamaan Garlandin nimitystä edes käsittelyyn, jotta se sai seuraavana vuonna Trumpin aloitettua presidenttinä täytettyä korkeimman oikeuden tyhjän paikan konservatiivisella tuomarilla.
Garlandia pidetään poliittisesti maltillisena liberaalina, ja hänen uskotaan saavan nyt senaatissa riittävästi ääniä oikeusministerinimitykseen.