Suomalaistutkija uskoo Donald Trumpin paneutuvan heti kautensa aluksi kannattajilleen tärkeisiin asioihin. Naton tulevaisuuden kannalta uusi valta voi olla jopa hyvä asia.
Yhdysvalloissa valta vaihtuu huomenna maanantaina, kun Donald Trumpista tulee jälleen presidentti.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu sanoo, että Trumpin odotetaan vyöryttävän kymmeniä, ellei jopa satoja asetuksia heti ensimmäisenä päivänä tai ainakin lähipäivinä. Trump on ennakkoon sanonut olevansa diktaattori ensimmäisen virkapäivänään.
Asetukset liittyvät kysymyksiin, jotka ovat tärkeitä Trumpin kannattajille, kuten raja-asioihin, maahanmuuttoon, energiaan ja kauppaan.
– Varmasti Trumpilla on tarkoitus saada räväkkä ja näyttävä ja ehkä himpun shokeeraavakin alku aikaan, jolla signaloida kannattajille ja maailmalle, että valta on vaihtunut, Pesu toteaa MTV:n Kymmenen uutisissa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:25Katso myös: Trumpin huomisista virkaanastujaisista odotetaan perinteistä poliittista näytöstä.
USA:n tuki Israelille jatkunee
Trump on jo ottanut kiitosta Israelin ja Gazan tulitauosta, joka alkoi tänään sunnuntaina.
Vaikka se ei pitäisikään, Pesu uskoo Yhdysvaltain jatkavan Israelin vahvaa tukemista taistelussa Hamasia vastaan – ainakin julkisesti.
– Trumpilla ei ole sitä haastetta, joka Joe Bidenilla oli, että puolueessa tai äänestäjäkunnassa olisi iso joukko Israeliin kasvavan kriittisesti suhtautuvia ihmisiä. Trumpin piireissä ja äänestäjäkunnassa on hyvin vahvaa Israel-myönteisyyttä.
– Tämä ei tarkoita sitä, ettei kulisseissa voisi painetta antaa, ja ehkä näin jopa jossain määrin on tehtykin tulitaukosopimuksen yhteydessä.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:35Katso myös: Washingtonissa kannattajat juhlivat jo Trumpin palaamista valtaan.
Ratkeaako Ukrainan sota?
Ukrainan sodan Trump on sanonut aikovansa ratkaista sadassa päivässä.
Myös Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin odotetaan tapaavan pian.
Pesu arvelee tapaamisen asialistalla olevan muutakin kuin Ukrainaa.
– Tulevasta hallinnosta ei ole vielä tullut selviä viitteitä siitä, minkälainen koreografia rauhantunnustelujen ja mahdollisten -neuvottelujen ympärille rakennetaan. [Niiden esiin ottaminen] on aika varmaa, koska se oli Trumpille aito ulkopoliittinen prioriteetti hänen kampanjansa aikana.
– Mutta se ei ole helppo tehtävä, koska taistelukentällä tilanne ei ole juuri nyt sellainen, että molemmat osapuolet haluaisivat juuri nyt neuvotella. Paine tulee ulkoa.
Miten käy Naton?
Euroopassa ja etenkin Suomessa kiinnostaa se, miten Naton käy Trumpin valtakaudella, eli vahvistuuko se vai heikkeneekö.
Pesun mukaan ratkaisun avaimet ovat eurooppalaisten käsissä.
– Varmasti jännitteet, epäluulo ja epäluottamus Euroopassa Trumpin hallintoa ja Nato-sitoutumista kohtaan kasvavat. Voi olla, että kun ensimmäisinä kuukausina ennen tulevaa kesän huippukokousta keskustellaan puolustusmenoista, viesti Washingtonista on aika kova. Mutta jos se saa aikaan sen, että eurooppalaiset ryhdistäytyvät, voi siinä nähdä hyvänkin puolen pidemmällä aikavälillä. Natokin voi vahvistua.
– Mutta varmaan aika turbulenttia aikaa lähikuukaudet ovat, Pesu ennakoi.