Saksan pääkaupungissa Berliinissä ravintolat aukaisivat ovensa perjantaina viikkokausien pakollisen koronakiinniolon jälkeen. Ensi vaiheessa auki saavat olla vain sellaiset ravintolat, joissa on ruokatarjoilua. Näihin kuuluvat tavallisten ravintoloiden ohella Biergartenit ja kahvilat. Myös aukioloaika on rajoitettu iltakymmeneen.
Absoluuttisen tiukkaa preussilaista kuria ei ravintoloissa silti tarvitse harjoittaa.
Kahteen (mutta ei useampaan) eri talouteen kuuluvia henkilöitä saa olla saman pöydän ääressä, jos heidän välimatkansa on vähintään puolitoista metriä. Tosin Tagesspiegel-lehden mukaan puolentoista metrin sääntö pätee, jos se on olosuhteisiin nähden mahdollista.
Samaan talouteen kuuluville ei ole välimatkarajoituksia. Tiedossa ei ole, miten ravintolat voivat kontrolloida sitä, kuinka monen eri talouden henkilöitä tietyssä seurueessa on.
Ravintoloiden kulkukäytäviä ”suositellaan” muutettavan yksisuuntaisiksi, tavoitteena siis lähikontaktien vähentäminen.
Tarjoilijoilla on oltava hengityssuojaimet, mutta keittiöhenkilökunnalta tätä ei vaadita. Myöskään asiakkaiden ei tarvitse käyttää hengityssuojaimia, joskin tätä suositellaan.
Kaupungissa pyritään myös poistamaan byrokraattiset esteet, niin että ravintoloitsijat voisivat halutessaan tuoda pöytiä ja tuoleja ravintolan ulkopuolelle.
Suuresta ravintolatiheydestä tunnetuissa Kreuzbergin ja Friedrichshainin kaupunginosissa aiotaan mennä vielä pidemmälle. Autokaistoja ja puistoja suunnitellaan ravintoloiden anniskelualueiksi.
Berliinissä kaupunkitilan käyttöä siis suunnitellaan hyvin erilaisista lähtökohdista kuin Helsingissä. Helsingissä apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.) haluaa ottaa keskustan autokaistoja jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön, jotta voitaisiin taata riittävät turvaetäisyydet koronaoloissa.