Bolivian epäonnistuneen vallankaappauksen pääepäiltyjä uhkaa pitkä vankeus

Boliviassa tuomari on määrännyt epäonnistuneen vallankaappauksen epäillyn johtokolmikon vangittavaksi kuudeksi kuukaudeksi, kertoo syyttäjä Cesar Siles.

Syyttäjän mukaan vangittujen joukossa on kenraali Juan Jose Zuniga, jonka sanotaan johtaneen vallankaappausyritystä.

– Tämä tuomarin määräämä tutkintavankeus muodostaa epäilemättä ennakkotapauksen ja on hyvä signaali tutkinnan etenemiselle, sanoi Siles.

Upseerikolmikkoa syytetään osallisuudesta aseelliseen kapinaan ja terrorismiin, ja he voivat saada jopa 20 vuoden vankeustuomiot, Siles sanoi valtiollisella televisiokanavalla.

Vallankaappausyrityksen johdosta pidätettiin parisenkymmentä ihmisiä. Pidätettyjen joukossa on muun muassa aktiivista sekä eläköitynyttä sotilashenkilöstöä.

Zuniga: Presidentti määräsi lavastetun kansannousun

Zunigan komennossa olleet sotilasjoukot kokoontuivat keskiviikkona panssarivaunujen kanssa hallintorakennusten ulkopuolelle maan hallinnollisessa pääkaupungissa La Pazissa.

Yhdellä panssarivaunuista yritettiin murtaa presidentinpalatsin ovea. Zuniga sanoi, että hänen tavoitteensa oli "uudelleenjärjestää demokratia" Boliviassa.

Maan hallitus näytti televisiossa maan presidentti Luis Arcen ja Zunigan presidentinpalatsin ovilla käymän keskustelun, jonka aikana presidentti määräsi kenraalia vetämään joukkonsa takaisin. Zuniga vastasi kieltävästi, mutta poistui presidentinpalatsilta muutamaa minuuttia myöhemmin.

Kenraali Zuniga toi vallankaappausyritykseen epätavallisen käänteen sanoessaan toimittajille, että Arce oli määrännyt lavastetun kansannousun, johon reagoiminen saisi presidentin näyttämään vahvalta ja kasvattaisi hänen suosiotaan.

Arce kuitenkin kiisti Zunigan syytökset.

– Kuinka voi määrätä tai suunnitella vallankaappauksen itseään vastaan, hän sanoi toimittajille.

Vallankaappausyritys tuomittiin maailmalla

Vallankaappausyritys tuomittiin laajasti muun muassa Espanjassa, Yhdysvalloissa ja koko Latinalaisessa Amerikassa

Boliviaa on viime viikkoina ravistellut kaasun tuotannon laskusta johtuva talouskriisi. Maa on joutunut vähentämään polttoaineen tuontia ja dollarit ovat vähissä, mikä on laukaissut kauppiaiden ja tavarankuljettajien liittojen protesteja.

Bolivia on syvästi kahtiajakautunut vuosien poliittisen epävakauden jälkeen. Hallitsevaa MAS-puoluetta repii sisäinen konflikti Arcen kannattajien ja hänen entisen mentorinsa, ex-presidentti Evo Moralesin välillä.

Lue myös:

    Uusimmat