Boltonin kohukirja voi tutkijan mukaan jopa naurattaa Niinistöä ja Putinia – "Voi aiheutua se, että valtiojohtajat ovat varovaisempia kuin ennen"

Trump ja Niinsistö
Lehtikuva
Julkaistu 22.06.2020 19:24
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Yhdysvalloissa ja maailmalla kohua herättänyt John Boltonin kirja The Room Where It Happened: A White House Memoir (Huone, jossa se tapahtui – muistelma Valkoisesta talosta) ei asiantuntija-arvion mukaan vaikuta merkittävästi suurvaltojen tai Suomen ulkopolitiikkaan.

Yhdysvaltojen entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin verkkoon vuotaneen kirjaversion mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö opasti presidentti Donald Trumpia olemaan varuillaan neuvotteluissa Venäjän Vladimir Putinin kanssa Helsingin kokouksessa 2018.

Kirjan mukaan Niinistö olisi varoittanut Putinin olevan taistelija, jonka hyökkäyksiin olisi vastattava, mutta kunnioittavasti.

Asiantuntija-arvion perusteella Suomen ulkopolitiikka ei tiistaina virallisesti julkistettavan kirjan väitteistä kärsi.

– Näyttää siltä, että Niinistöllä ja Putinilla on niin hyvä suhde, että melkein voisi nähdä heidän nauravan tälle. Niinistöhän ei julkisesti kommentoi, mistä hän on puhunut kenenkään kanssa. Eikä suurin osa valtiojohtajista yleensä kommentoi näitä asioita. Tästä voi aiheutua se, että valtiojohtajat ovat varovaisempia kuin ennen. Toivottavasti tämä nähdään protokollarikkeenä eikä vaikututa presidenttien välisiin suhteisiin, pohtii vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Paljastuskirja vetää Niinistön Yhdysvaltain valtakamppailun välikappaleeksi – Boltonin vuodoissa piilee Suomelle riski

Ei suurta vaikutusta vaaleihin

Suuria vaikutuksia kansainväliseen politiikkaan tai Yhdysvaltojen tuleviin presidentinvaaleihin Boltonin kirjalla ei pitäisi olla.

– En usko, että sillä on suurta merkitystä vaaleissa, mutta eiköhän tämä vahvista heidän näkemystään, jotka arpovat äänestyspäätöstään, siitä, onko Trump niin luotettava ja ennen kaikkea stabiili, että hänelle voidaan jatkossa antaa ydinaseet, Salonius-Pasternak sanoo.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole ainakaan toistaiseksi halunnut kommentoida Boltonin kirjan väitteitä.

Poikkeuksellinen kirja

Boltonin kirja on poikkeuksellinen siinä suhteessa, että sisäpiirissä ollut vallankäyttäjä kertoo omissa nimissään salaisiksi luokiteltuja asioita.

Yhdysvalloissa on uumoiltu, että Boltonin paljastukset johtavat oikeusprosessiin. Trump on jo useaan otteeseen sanonut, etteivät Boltonin eri väitteet pitäisi paikkaansa.

Väitteisiin kuuluu esimerkiksi se, että Trump olisi halunnut Kiinan ostavan paljon yhdysvaltalaisia maataloustuotteita, jotta Trumpin kannatus nousisi Yhdysvalloissa.

– Se, mikä tekee tästä kirjasta suhteellisen epätavallisen on se, että sen aikajana on suhteellisen lyhyt ja Bolton kertoo aika monta asiaa omalla nimellään. Asioita, jotka yleensä pidetään suljettujen ovien takana tai kerrotaan vain anonyymisti. Se tekee kokonaisuudesta kiinnostavan, Salonius-Pasternak sanoo.

(artikkeli jatkuu videon alla)

1:58img

Katso Seitsemän uutisten juttu aiheesta.

Suuria mullistuksia Boltonin väitteet tuskin aiheuttavat.

– Historian valossa vaikutus koko Yhdysvaltoihin on aika pieni, mutta yksittäisten ihmisten välisissä suhteissa vaikutus voi olla dramaattinen, Salonius-Pasternak miettii.

Trump antoi aiemmin Boltonille potkut turvallisuusneuvonantajan paikalta. Miesten välit ovat vähintään viileät.

– Nyt on saatu kuulla Boltonin suulla, ettei hän äänestä Trumpia. Häntä motivoi varmaan raha ja hänellä on tarve kertoa omasta roolistaan mutta myös Trumpista. Näyttäisi ainakin siltä, että hän on valinnut tarinoita, jotka eivät aseta Trumpia hyvään valoon, Salonius-Pasternak sanoo.

Lue myös: Amerikkalainen kohukirja paljasti Niinistön antaneen Trumpille neuvoja Putinin käsittelyyn – tutkija ei ole huolissaan vuodoista

Tuoreimmat aiheesta

Donald Trump