Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton on paljastus- ja häväistyskirjassaan halunnut paljastaa asioita Trumpista. Siinä sivussa hän paljastaa asioita myös Suomen presidentistä Sauli Niinistöstä. Valtionjohtajien välisten luottamuksellisten keskusteluiden vuotaminen on poikkeuksellisesta, ja Suomen kaltaiselle pienelle maalle se voisi olla myös erittäin vahingollista, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.
Suomi mainittu jälleen kansainvälisissä yhteyksissä! Eikä missä tahansa yhteyksissä, vaan suorastaan suurvaltapolitiikan keskiössä! Viikonvaihteessa tuli julki uusia otteita Trumpin ex-neuvonantajan kirjasta The Room Where It Happened. Vuodetuissa osuuksissa Bolton kuvailee uskottavan yksityiskohtaisesti kesän 2018 tapahtumia Helsingissä, jossa Trump kohtasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Sauli Niinistö toimi huipputapaamisen isäntänä.
Lue myös: Amerikkalainen kohukirja paljasti Niinistön antaneen Trumpille neuvoja Putinin käsittelyyn – tutkija ei ole huolissaan vuodoista
Lilliputin intressit eivät paljon paina
On poikkeuksellista, että Bolton kertoilee kirjassaan, millaisia evästyksiä Niinistö antoi Trumpille Putinin tapaamiseen. Huippudiplomaatti tietää, että tällaiset valtionjohtajien väliset keskustelut eivät kuulu julkisuuteen – eivät ainakaan ennen 25 vuoden minimisalassapitoajan umpeutumista.
Toki Suomea ja Niinistöä koskevat osuudet ovat vain yksi sivujuonne kirjassa. Ne kuitenkin osoittavat kouriintuntuvasti, että panoksia Yhdysvaltain presidentinvaalikisassa korotetaan nyt oikein kunnolla. Kun kyseessä on supervallan sisäinen valtakamppailu ja tavoitteena estää Trumpin uudelleenvalinta, erään pohjoisen lilliputtimaan valtionjohtajan integriteetti tai tuon lilliputin turvallisuusintressit eivät paljon paina.
Ottaako Putin nokkiinsa?
On aivan varmaa, että Venäjällä luetaan Boltonin kirja tarkkaan. Myös Niinistöä koskeva osuus päätyy Putinin luupin alle – jos ei ole jo päätynyt. Mitä hän mahtaa tuumia?
Boltonin kirjan mukaan Niinistö kuvailee Putinia neuvottelukumppanina taistelijaksi. Hän neuvoo, ettei Putinille pidä antaa tuumaakaan periksi. Hän korostaa, että Putinille pitää osoittaa kunnioitusta. Myös Niinistön sittemmin julkisestikin käyttämä kasakkavertaus ("ottaa kaiken, mikä lähtee irti") sisältyi Boltonin mukaan niihin evästyksiin, joilla Niinistö neuvoi Trumpia venäläisten kanssa toimimisessa.
Voisiko Putin pahastua näistä lausunnoista? Mitään Putinia diskreditoivaa ei lainauksissa sentään esiinny. Niinistön oma puheyhteys Putinin kanssa on pitkää perua ja ilmeisen sujuva, ja kesällä 2018 hän jakoi know-how’taan Yhdysvaltain presidentille. Tällaista harrastetaan diplomatian pelikentillä, ja sen tietävät venäläisetkin.
Kokonaan eri asia on, ottiko Trump vaarin Niinistön neuvoista. Vallitsevan tulkinnan (ja myös Boltonin näkemyksen) mukaan kuskin paikalla huipputapaamisessa oli Putin.
Keskusteluprotokollat syytä käydä läpi
Niin tai näin, Boltonin lavertelu on Suomelle kiusallista. Epäilemättä tasavallan presidentin kansliassa on nyt kaivettu toissa kesän keskusteluprotokollat esiin. On parasta käydä tarkoin läpi, mitä tuli sanottua. Muistaako Bolton oikein? Kertooko hän olennaiset vai jättääkö jotain kertomatta? Jos hän vaikenee jostain, onko se Suomelle hyvä vai huono asia? Ja voiko jotain vielä tulla julki?
Niinistö ja Suomi saivat ympäri maailmaa paljon myönteistä huomiota toissa kesän tapaamisesta, joka muistetaan myös liikanimestä trumputin. Huipputapaamisen mediajulkisuus nosti Suomen valokeilaan ennennäkemättömällä tavalla.
Boltonin paljastukset tuovat menestystarinaan ikävän sivumaun. Ne muistuttavat, kuinka vaarallisia korkean tason luottamukselliset tai sellaisiksi luullut keskustelut voivat olla.