Booker-kirjallisuuspalkinto meni Douglas Stuartille köyhyydessä elävän skottipojan tarinasta

Booker-kirjallisuuspalkinnon voittaja on skotlantilaissyntyinen, Yhdysvalloissa asuva Douglas Stuart teoksellaan Shuggie Bain.

Teos on Stuartin debyyttiromaani, ja se kertoo Stuartin synnyinkaupungissa Glasgow'ssa köyhässä yhteisössä asuvan pojan perheestä ja elämästä pääministeri Margaret Thatcherin Britanniassa 1980-luvulla.

Palkintoperusteiden mukaan teos paljastaa köyhyyden julmuuden, rakkauden rajat ja ylpeyden onttouden.

–  Shuggie Bain on pureva ja sydäntä särkevä debyytti ja tutkimusmatka siihen pettämättömään rakkauteen, jota vain lapset voivat tuntea vahingoittuneita vanhempiaan kohtaan, kirjasta todetaan.

Booker-palkinto on usein huomattava vauhdittaja kirjailijan uralla, ja palkinnosta kiitellessään Stuart sanoikin palkinnon muuttaneen hänen koko elämänsä.

Voittajan julistamista jännitettiin videoitse

Booker-palkintojen jakotilaisuus järjestettiin koronaviruspandemian vuoksi siten, että kukin finalisti osallistui siihen etänä videoyhteyden välityksellä.

Ehdolla olivat myös zimbabwelainen kirjailija ja elokuvaohjaaja Tsitsi Dangarembga romaanillaan This Mournable Body, yhdysvaltalainen Diane Cook teoksellaan The New Wilderness, yhdysvaltalaisen Avni Doshin teos Burnt Sugar sekä etiopialais-amerikkalaisen Maaza Mengisten The Shadow King. Lisäksi ehdolla oli yhdysvaltalainen Brandon Taylor teoksellaan Real Life.

Kuudesta teoksesta neljä oli kirjoittajiensa esikoisromaaneja.

Palkinto myönnetään englanninkieliselle Britanniassa tai Irlannissa julkaistulle romaanille. Sen arvo on 50  000 puntaa eli reilut 55 000 euroa.

Viime vuonna voittajia oli poikkeuksellisesti kaksi: kanadalainen Margaret Atwood ja britannialais-nigerialainen Bernardine Evaristo.

Lue myös:

    Uusimmat