Brasilian viranomaiset jäädyttivät sunnuntaina lisää kaivosjätti Valen varoja. Minais Gerasin osavaltion viranomaiset ilmoittivat panneensa hukkaamiskieltoon yhteensä 11 miljardin realin (runsaan 2,6 miljardin euron) arvosta yhtiön omaisuutta. Sakkoja yhtiön maksettavaksi on määrätty vajaat 90 miljoonaa euroa.
Valen omistaman rautamalmikaivoksen padon murtumisen jäljiltä oli sunnuntaina löydetty vajaat 40 ruumista. Kateissa oli kuitenkin liki 300 ihmistä, eikä toiveita heidän löytämisestään elossa juuri ollut. Pato antoi periksi perjantaina lähellä Brumadinhoa maan kaakkoisosassa.
Turma-alueen surkeutta lisäsi sunnuntaina varoitus, jonka mukaan toinenkin kaivospato on vaarassa murtua. Nyt murtumisvaarassa oleva pato on osa Corrego do Feijao -nimistä kaivoskompleksia, jonka senkin omistaa Vale. Padon turvallisuutta valvovan järjestelmän mukaan vesi patoaltaassa oli vaarallisen korkealla.
Pelastustyöntekijät evakuoivat sunnuntaina ihmisiä vaara-alueelta ja kovaääniset kehottivat asukkaita etsiytymään Brumadinhossa korkeille kohdille.
"Miten tällainen voi taas toistua?"
Suomen Brasilian-suurlähettilään Jouko Leinosen mukaan ihmisten päällimmäiset tunteet kaivosturman jälkeen ovat olleet järkytys ja epäusko.
– Kyllä ihmiset ovat Brasiliassa todella järkyttyneitä tästä turmasta, varsinkin kun samassa osavaltiossa noin kolme vuotta sitten tapahtui samantyylinen kaivosonnettomuus. Tietysti ensimmäisenä tulee mieleen, että miten tällainen voi taas toistua, Leinonen sanoi STT:lle.
Leinosen mukaan maailman suurimpiin kuuluvan kaivosjätti Valen riskienhallinnan oletettiin olevan paremmassa kunnossa.
– Nyt on ihan liian aikaista etsiä syitä tai syyllisiä, mutta totta kai yleisellä tasolla voi sanoa, ettei tällaista onnettomuutta odotettu varsinkaan Valelta, joka on maailmanluokan yritys. Heillä riskienhallinnan tulisi olla kunnossa, Leinonen jatkaa.
Leinosen mukaan uhrien lopullinen määrä voi nousta useisiin satoihin.
– Tämähän on kuin lento-onnettomuus, jossa yhtäkkiä viedään tuollainen määrä ihmisiä elämästä. Totta kai se herättää kysymyksiä siitä, onko kaikki hoidettu asianmukaisesti.
Kiivaat sateet tuovat yleensäkin Brasiliassa usein mukanaan onnettomuuksia, mutta ne eivät normaalisti yllä kaivostragedian mittasuhteisiin.
– Ne onnettomuudet tapahtuvat yleensä faveloissa, jotka on rakennettu vuorenrinteille luvattomasti, eikä ole ajateltu riskiä rankkasateista ja maanvyörymistä. Mutta tällaisessa tapauksessa, kun on kyse kaivoksesta, niin tällaisia asioita on varmasti mietitty, suurlähettiläs uskoo.
"Useita ystäviäni on katessa"
Vapaaehtoisiksi ilmoittautuneita pelastajia on pyydetty pysymään poissa alueelta, koska muta on liukasta ja hengenvaarallista.
Uutistoimisto AFP:n haastattelema 57-vuotias Rosilene Aganetti osoitti laajaa mudan peittämää aluetta yhdessä lähiseudun kylistä ja kertoi, että paikalla oli ennen ollut taloja.
– Useita Valen kahviossa olleita ystäviäni on kateissa, Aganetti sanoi itkua pidätellen.
Ympäristöjärjestö Greenpeacen Brasilian osastolla oli selkeä käsitys siitä, miksi turma tapahtui.
– Se oli surullinen seuraus siitä, etteivät sen paremmin Brasilian hallitus kuin kaivosyhtiö ole oppineet läksyjään. Eivät nämä tapahtumat ole onnettomuuksia: ne ovat ympäristörikoksia, jotka on tutkittava, syyllisiä on rangaistava ja tuhot korjattava, järjestö vaati.