Brasilian kaivosonnettomuudessa kuolleiden määrä nousi 58 ihmiseen – kadonneita yhä yli 300

1:31img
Julkaistu 28.01.2019 05:34

MTV UUTISET–STT–AFP

Brasilian pato-onnettomuudessa kuolleiden määrä on noussut 58 ihmiseen, viranomaiset kertovat. Kadoksissa on viranomaisten mukaan 305 ihmistä.

Viranomaisten mukaan on epätodennäköistä, että turman jäljiltä löydetään eläviä ihmisiä.

Perjantaina kaivoksen padon murtuma sai miljoonia tonneja mutaa syöksymään kaivoskompleksiin, jossa oli satoja työntekijöitä, ja siitä edelleen kohti Brumadinhon kaupunkia.

Lue myös: Brasiliassa pelätään toisenkin padon murtumista – edellisen turman satojen kadonneiden jäljiltä ei uskota enää löytyvän eloonjääneitä

Kaivoksen omistaa Brasilialainen Vale-kaivosyhtiö. Murtunut pato oli 42 vuotta vanha ja liki 90 metriä korkea. Valen mukaan pato oli äskettäin läpäissyt rakenteita koskevan turvallisuustarkastuksen.

Maassa pelätään myös toisen kaivoksen padon murtumista. Mahdollisesta murtumisesta kertova varoitusjärjestelmä ilmoitti vaarasta eilen. Järjestelmän mukaan veden korkeus on padolla vaarallisen korkealla.

Pelastustyöntekijät ovat evakuoineet padon lähellä asuvia ihmisiä. Kovaääniset kehottivat asukkaita etsiytymään Brumadinhon kaupungin korkeimmalle kohdalle.

Greenpeace: Hallitus ja kaivosyhtiöt eivät ole ottaneet opikseen

Kaivosyhtiö Valen toimitusjohtaja Fabio Schvartsman kuvaili tapahtunutta inhimilliseksi tragediaksi.

Hallituslähteet ovat kertoneet, että kaivosjätti Vale sai jo perjantaina 66,5 miljoonan dollarin (58,3 miljoonan euron) sakot turmasta.

Jättisakot ovat vain osa yhtiölle tulossa olevista sanktioista, sillä niitä on lähteiden mukaan luvassa lisää.

Brasiliassa tapahtui vuonna 2015 samoilla seuduilla turma, jossa 19 ihmistä kuoli padon murruttua.

Murtumisen seurauksena miljoonia tonneja myrkyllistä rautajätettä päätyi satojen kilometrien päähän turmapaikasta.

Onnettomuutta pidetään Brasilian pahimpana ympäristökatastrofina. Vale-yhtiö ylläpiti myös kyseistä patoa yhdessä brittiläis-australialaisen BHP:n kanssa.

Brasilian Greenpeacen mukaan padon murtuminen on surullista seurausta siitä, että maan hallitus ja kaivosyhtiöt eivät ole ottaneet opikseen.

Tuoreimmat aiheesta

Brasilia