Brasiliassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ja lähes 300 on kateissa kaivospadon murruttua maan kaakkoisosassa, kertovat viranomaiset. Uhrimäärän odotetaan nousevan, sillä pelastajat vasta tutkivat valtavaa tuhoaluetta.
Pato murtui rautamalmikaivoksessa Brumadinhossa lähellä Belo Horizonten kaupunkia perjantaina. Se sai aikaan mutavyöryn kaivoskompleksiin, jossa työskenteli 300 työntekijää.
Pato kuului brasilialaiselle Vale-kaivosjätille. Yrityksen toimitusjohtaja Fabio Schvartsman kertoi, että yli sata kaivoksen työntekijää on löydetty elossa, mutta loput ovat kateissa. Toimitusjohtajan mukaan pato murtui erittäin rajusti ja äkillisesti.
Mutaa vyöryi myös kohti Brumadinhon kaupunkia, ja vyöry peitti alleen teitä ja viljelyksiä. Brumadinhossa asuu noin 39 000 ihmistä, mutta se säästyi vyöryn suoralta iskulta.
Alueella helikopterikyydillä käynyt uutistoimisto AFP:n valokuvaaja kertoi, kuinka traktoreita, taloja ja ainakin yksi silta oli uponnut mutaan, ja pelastajat etsivät eloonjääneitä maansiirtokoneilla. Lisäksi poliisi oli sulkenut Brumadinhoon johtavat tiet. Viranomaiset kertoivat evakuoineensa alavilla alueilla elävät asukkaat.
Jo aiemmin televisiokuvat näyttivät, miten mutaan juuttuneita ihmisiä vinssattiin ylös pelastushelikoptereihin.
Vale-yhtiön julkaiseman lausunnon mukaan se järjestää suojia kotinsa menettäneille ihmisille.
Kaivosyhtiö: Pato oli tarkoitus purkaa
Brasilian tuore presidentti Jair Bolsonaro aikoo matkustaa tuhoalueelle tänään puolustusministerin kanssa. Ympäristöministeri lähti turmapaikalle jo perjantaina.
Kaivosyhtiö Valen toimitusjohtajan mukaan pato ei ollut toiminnassa ja se oli tarkoitus purkaa. Murtumisen seurauksena kaivostoiminnan sivutuotteena syntynyttä nestettä valui toiseen patoon, joka tulvi yli.
Brasiliassa tapahtui vuonna 2015 samoilla seuduilla turma, jossa 19 ihmistä kuoli padon murruttua. Murtumisen seurauksena miljoonia tonneja myrkyllistä rautajätettä päätyi satojen kilometrien päähän turmapaikasta. Onnettomuutta pidetään Brasilian pahimpana ympäristökatastrofina. Vale-yhtiö ylläpiti myös kyseistä patoa yhdessä brittiläis-australialaisen BHP:n kanssa.