Brasilian presidentti Dilma Rousseffilla on alkanut tärkeä viikko maata ravistelevassa poliittisessa kriisissä. Maan suurin puolue, keskustalainen PMDB päättää todennäköisesti huomenna, tukeeko se edelleen vasemmistolaista Rousseffia.
Jos Rousseff menettää tuen, hän voi joutua vastaamaan valtakunnanoikeudessa syytteeseen valtion budjetin vääristelystä uudelleenvalintakampanjansa aikana.
Rousseff joutuu oikeudenkäyntiin, jos kaksi kolmasosaa 513 kansanedustajista on tätä mieltä. Sen jälkeen Rousseff joutuu luopumaan virastaan, jos kaksi kolmasosaa 81 senaattorista on tällä kannalla.
PMDB:llä on 69 kansanedustajaa. Puoluetta johtaa varapresidentti Michel Temer, joka toimisi presidenttinä vuoden 2018 vaaleihin asti, jos Rousseff joutuu jättämään paikkansa. Temer ei ole näyttänyt julkisesti tukeaan presidentille, vaan tapasi viime viikolla oppositiojohtaja Aecio Nevesin keskustellakseen maan tulevaisuudesta.
Lulan nimitys ratkeaa
Rousseffin kannatusta ovat koetelleet virkarikostutkinnan lisäksi kyseenalaiset nimitysaikeet ja sitkeä taantuma. Aiemmin tässä kuussa kävi ilmi, että Rousseff aikoi nimittää edeltäjänsä Luiz Inacio Lula da Silvan kansliapäällikökseen.
Presidentin vastaiset mielenosoitukset kasvoivat, kun syyttäjä julkaisi puhelun, jonka mukaan Lula nimitettäisiin korkeaan virkaan, jotta ex-presidentti säästyisi syytteiltä esimerkiksi rahanpesusta liittyen korruptioskandaaliin valtio-omisteisessa Petrobras-öljy-yhtiössä. Lula oli Brasilian presidentti vuosina 2003-2011.
Brasilian korkein oikeus on toistaiseksi estänyt nimityksen. Lopullista ratkaisua Lulan nimitykseen odotetaan korkeimman oikeuden keskiviikon kokoontumisen jälkeen. Rousseff ja Lula ovat kiistäneet kaikki heihin kohdistuvat syytökset.
Presidenttiä tukevat mielenosoitukset ovat olleet huomattavasti pienempiä kuin vastustajien mielenosoitukset.