Brasilialla on muutaman päivän kuluttua edessään totuuden hetki: kongressi päättää syytetäänko presidenttiä virkarikoksesta. Mahdollista presidentin sijaista ei ole helppo löytää, sillä erilaisten syytteiden uhka leijuu monen korkean tason brasilialaispoliitikon yllä.
Brasilian kongressin edustajainhuone äänestää ensi viikonvaihteessa presidentti Dilma Rousseffin asettamisesta virkasyytteeseen. Rousseffin epäillään kaunistelleen tietoja valtiontalouden tilasta vuoden 2014 presidentinvaalien alla.
Asiaa pohjustanut kongressin komitea puolsi eilen syytteeseen asettamista. Äänestystä edelsi kaoottinen ja huuteluksi mennyt, tuntikausia kestänyt väittely.
Näin aloite virkarikoksesta etenee
Aloite presidentti Dilma Rousseffin asettamiseksi syytteeseen virkarikoksesta hyväksyttiin viime vuonna.
Kongressin komitea päätti eilen äänestyksen jälkeen suosittaa syytteeseen asettamista äänin 38-27.
Kongressin alahuone äänestää asiasta ensi sunnuntaina tai maanantaina.
Jos syyte saa kahden kolmasosan kannatuksen, asia siirtyy kongressin ylähuoneeseen senaattiin.
Estadão-lehden kyselyn mukaan alahuoneessa syytteen kannattajia oli eilen 298 tarvittavista 342 kansanedustajasta
Senaatissa pelkkä enemmistön tuki riittää oikeudenkäynnin aloittamiseen. Rousseff joutuisi syrjään presidentinvirastastaan jopa puoli vuotta kestävän käsittelyn ajaksi.
Presidentti pannaan oikeudenkäynnin jälkeen pysyvästi viralta, jos kaksi kolmasosaa senaatista kannattaa sitä.
Lähde: STT - AFP
Kyselyiden mukaan presidentin vastustajilla ei olisi vielä tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä alahuoneessa. Rousseffin toivo on noin sadassa kannastaan epävarmassa parlamentaarikossa, jotka yritetään taivutella äänestämään syytettä vastaan tai edes tyhjää.
Mutta jos huonosti käy, Rousseff ei avaa elokuussa Brasilian kesäolympialaisia vaan istuu syytettynä valtakunnanoikeudessa.
Rousseffin tukijoiden mukaan käynnissä on räikeä vallankaappausyritys.
– En olisi ikinä uskonut, että sukupolveni näkee vallankaappaajien yrityksen syrjäyttää demokraattisesti valittu presidentti, itse rahanpesusta syytteessä oleva ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva kauhisteli uutistoimisto AFP:n mukaan.
Lisäpontta juonitteluepäilyt ovat saaneet nauhoituksesta, jossa varapresidentti Michel Temer jo harjoittelee virkaanastujaispuhetta ja vetoaa yhtenäisyyden puolesta. Roussefin tukijasta hänen vastustajakseen kääntyneen Temerin toimiston mukaan nauhan päätyminen julkisuuteen oli "vahinko".
Tilannetta mutkistaa se, että BBC:n mukaan myös Temeriä uhkaa virkasyyte. Varapresidentistä seuraava mahdollinen vt. presidentti olisi alahuoneen puhemies Eduaro Cunha, mutta häntä uhkaavat puolestaan lahjontasyytteet.
Poliittinen kaaos ei ole Brasilian ainoa huoli. Maan talous on taantumassa ja valtiollinen Petrobras-öljy-yhtiö on keskellä korruptioskandaalia. Ylimääräistä huolta aiheuttaa zikavirus, joka on osoittautumassa oletettua pahemmaksi epidemiaksi.