Brasilian presidentti Dilma Rousseff on kiitellyt vuolassanaisesti suomalaista koulutusjärjestelmää, mutta minkäänlaisia uusia koulutusalan yhteistyökuvioita ei Rousseffin Suomen-vierailun aikana ole solmittu.
Markkinoita suomalaisille koulutusosaajille 200 miljoonan asukkaan Brasiliasta löytyisi, sillä Rousseffin mukaan maan hallitus haluaa kehittää maan koulutusjärjestelmää ja tehdä kansainvälistä yhteistyötä erityisesti opettajankoulutuksen saralla.
– Suomen koulutusjärjestelmä on malliesimerkki koko maailmalle, Rousseff hehkutti hänen ja Sauli Niinistön yhteisessä tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa.
Rousseff toivoo, että hänen Suomen-vierailunsa auttaa Suomen ja Brasilian välisen kaupan monipuolistamisessa. Presidentti toivotti suomalaiset investoinnit tervetulleeksi Brasiliaan erityisesti laivanrakennuksen ja öljynporausteknologian saralla.
Brasilian rannikolta löydettiin taannoin syvältä merenpohjasta massiivisia öljyesiintymiä, joten öljynporausosaamiselle on kysyntää.
Rousseff kiitteli Suomea tuesta, jota Brasilia on saanut pyrkimyksissään saada pysyvä paikka YK:n turvallisuusneuvostossa.
Suomi on tukenut niin sanottujen G4-maiden eli Brasilian, Intian, Japanin ja Saksan pyrkimyksiä saada pysyvä paikka turvallisuusneuvostosta Britannian, Kiinan, Ranskan, Venäjän ja Yhdysvaltain rinnalta. Vanhojen suurvaltojen kaltaista veto-oikeutta ei Suomi olisi G4-maille kuitenkaan valmis antamaan.
Presidentti Niinistö sai kutsun Rioon
Rousseff kutsui presidentti Sauli Niinistön vierailemaan Rio de Janeirossa ensi vuoden elokuussa järjestettävissä olympiakisoissa.
– Olympialaiset eivät ole vain jännittävä urheilutapahtuma, vaan se on myös rauhan juhla kaikkien maailman kansojen kesken, Rousseff maalaili.
Presidentti Rousseff tapasi myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Kesärannassa. Rousseffin vierailuohjelmaan kuului myös käynti Aalto-yliopistossa.
Brasilian presidentti saapui Suomeen Ruotsista, missä hän keskusteli muun muassa Brasilian hävittäjähankinnoista Ruotsista. Brasilia on ostamassa Ruotsista 36 Jas Gripen -hävittäjää reilulla neljällä miljardilla eurolla.