Epävarmuus jatkuu yhä osakemarkkinoilla brexit-äänestyksen jälkimainingeissa. Osakkeiden kurssit ovat laskeneet niin Aasiassa kuin Euroopassakin.
– Iso-Britannia on kaiken keskiössä, mutta samaan aikaan katsotaan kohtuullisen huolestuneena, mikä pankkisektorin tilanne on Italiassa, arvioi OP Varallisuudenhoidon strategi Jarkko Soikkeli.
– Tuskin nähdään enää sen laajempaa brexit-shokkia, nyt ratkaisevampaa on ehkä mitä tapahtuu Italiassa, sanoo Taaleri Oyj:n päästrategi Tuomas Komulainen.
Kyse on siitä, saako Italia hoitaa huojuvien pankkien ongelmat veronmaksajien piikkiin vai pitäisikö riskit kaataa sijoittajille.
– Voi olla hyvinkin, että Italia pystyy pääomittamaan pankkisektoriaan itse, jos se voi hieman soveltaa aikaisempia lakeja ja Euroopassa sovittuja pelisääntöjä, toteaa Komulainen.
– Meidän täytyy ehkä joustavasti katsoa sääntelykehikkoja ja sitä, otetaanko käyttöön jotain tilapäisiä höllennyksiä, sanoo Soikkeli.
Poliittista haastetta lisää se, että käytännössä pankkien riskiä kantavat paljon myös ihan tavalliset italialaiset kotitaloudet.
– Mikäli nämä huonot luotot alaskirjattaisiin tai tulisi suuria tappioita niin kotitaloudet tietysti suuttuisivat tästä, sanoo Komulainen.
– Italia on oikeastaan isoista maista se, joka ei näitä ongelmia ole ikinä kunnolla ratkaissut, ja siksi tässä on vaikea poliittinen keskustelu edessä, sanoo Soikkeli.
Syksyllä Italiassa on kansanäänestys perustuslaista, missä käytännössä mitataan pääministeri Matteo Renzin luottamusta.
– Jos pääministeri Renzi häviää ja joutuu eroamaan, niin tästä tulee vielä laajempi kriisi Euroopan unioniin, Komulainen toteaa.
2:03