Pörssit reagoivat Ranskan vasemmiston yllätysvoittoon: "Tuossahan ei ollut kuin huonoja vaihtoehtoja"

Euroopan pörssit ovat reagoineet maltillisesti Ranskan eiliseen vaalitulokseen. Analyytikkojen mukaan vaalit voittaneella vasemmistolla on kuitenkin talouslinjauksia, joiden toteutuminen voisi horjuttaa julkisen talouden kestävyyttä koko Euroopassa.

Vasemmiston yllätysvoitto näytti vielä aamulla kääntäneen Euroopan pörssit laskuun, mutta liike tasaantui nousuksi alkuiltaan mennessä.

– Tuossahan ei ollut kuin huonoja vaihtoehtoja, mutta kaikkein pahin vältettiin, sanoo pääanalyytikko Antti Saari OP:sta.

Markkinoita on rauhoittanut etenkin se, ettei mikään puolue saanut parlamenttivaaleissa enemmistöä. Toisaalta vaalit voittaneella vasemmistolla on radikaaleja tavoitteita, kuten eläkeiän laskeminen ja julkisten menojen kasvattaminen.

– Tällä olisi luultavasti koko EU:n laajuisia vaikutuksia, koska EU:ssa on koitettu saada budjettikuria maiden toimintaan. Jos yksi suurimmista maista alkaisi tässä itse lipsumaan, niin olisihan se merkki myös muille, Saari toteaa.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipellon mukaan on tavallista, että pörssit reagoivat yllättävään vaalitulokseen. Ranskan vaalien tapauksessa erilaisia vaihtoehtoja oli kuitenkin jo hinnoiteltu markkinoilla, ja kurssit lähtivät melko nopeasti uudelleen nousuun.

Syksyllä huomio kiinnittyy Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

– Markkinat hinnoittelevat tällä hetkellä Trumpin todennäköisempää valintaa, mutta oikeastaan osakemarkkina on hyvin rauhallinen, enemmän keskitytään näihin talouden lukuihin ja tulevaan tuloskauteen. Varmasti sitten lähempänä vaaleja voidaan nähdä enemmän heiluntaa, Kivipelto toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat