Britannia julkaisi lakiesityksen, joka muuttaisi yksipuolisesti Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta – EU uhkaa Britanniaa oikeustoimilla

Liz Truss
Britannian ulkoministerin Liz Trussin mukaan lakiesitys ei riko kansainvälistä oikeutta.
Julkaistu 13.06.2022 20:53(Päivitetty 13.06.2022 21:40)

MTV UUTISET – STT

Britannian hallitus on julkistanut lakiesityksen, jossa ehdotetaan Pohjois-Irlannin brexit-kauppasopimuksen muutosta.

Britannian ulkoministeri Liz Truss kutsui lakiehdotusta "kohtuulliseksi, käytännön ratkaisuksi Pohjois-Irlannin ongelmiin" ja sanoi, että se ei riko kansainvälistä oikeutta, BBC kertoo.

– Olemme hyvin selvillä siitä, että toimimme lain mukaisesti, Truss sanoi.

Lakiesityksessä hallitus lupaa BBC:n mukaan poistaa "tarpeettomat" paperityöt tavaratarkastuksista ja Pohjois-Irlannin yrityksille samat verohelpotukset kuin muualla Britanniassa.

Tasavaltalaismielisen Sinn Fein -puolueen johtaja Michelle O'Neill syytti pääministeri Boris Johnsonia epävakauden ja epävarmuuden lisäämisestä Pohjois-Irlantiin.

– Boris Johnsonin toiminta on laitonta, hän rikkoo selvästi kansainvälistä oikeutta yksityiskohdista riippumatta, O'Neill sanoi.

EU on ilmoittanut, ettei pöytäkirjan sisällöstä voi yksipuolisesti päättää poiketa.

Liz Truss kertoi Twitterissä keskustelleensa lakiesityksestä maanantaina EU-komission varapuheenjohtajan Maros Sefcovicin kanssa.

Pohjois-Irlannin asema oli yksi vaikeimmista kysymyksistä koko brexit-neuvotteluissa, joten Britannian aikoma yksipuolinen irtiotto tyrmistyttää sekä naapurimaa Irlantia että muita EU-maita.

Brittihallitus ilmoitti jo toukokuussa aikovansa merkittävästi muuttaa Pohjois-Irlantia ja Irlantia koskevan pöytäkirjan kauppasääntöjä.

EU uhkaa Britanniaa oikeustoimilla

EU uhkaa Britanniaa oikeustoimilla maan hallituksen julkaiseman lakiesityksen takia. Esitys pyrkii muuttamaan Pohjois-Irlannin kauppasopimusta yksipuolisesti.

Euroopan komission Sefcovic sanoi, ettei EU neuvottele uudelleen "avioerosopimusta".

– Yksipuolinen toiminta vahingoittaa keskinäistä luottamusta. Komissio arvioi nyt Britannian lainsäädäntöluonnoksen, Sefcovic sanoi toimittajille Brysselissä.

EU harkitsee Sefcovicin mukaan nyt myös keskeytetyn rikkomusmenettelyn uudelleen aloittamista Britanniaa vastaan. Lisäksi EU harkitsee varapuheenjohtajaan mukaan muiden uusien tapausten aloittamista.

Tarkoituksena olisi Sefcovicin mukaan suojella EU:n sisämarkkinoita riskeiltä, joita pöytäkirjan rikkominen aiheuttaa EU:n yrityksille, kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle.

Pöytäkirjassa edellytetään Englannista, Skotlannista ja Walesista Pohjois-Irlantiin saapuvien tavaroiden tarkastuksia, jotta voidaan seurata tuotteita, joita voitaisiin mahdollisesti viedä EU:n alueelle Irlannin tasavallan kautta.

Irtiotto kiristäisi tilannetta

Vaikeudet juontavat juurensa paljon Britannian EU-eroa pidemmälle eli Pohjois-Irlannin riitaisaan historiaan ja 30 vuotta kestäneeseen veriseen sisällissotaan.

Sota irlantilaismielisten katolisten ja brittimielisten protestanttien välillä päättyi monimutkaiseen rauhansopimukseen vasta vuonna 1998.

Aiottu irtiotto kiristäisi sekä Pohjois-Irlannin sisäistä tilannetta että Britannian naapurisuhteita Irlantiin, eivätkä muutkaan EU-maat katso pääministeri Johnsonin sooloilua hyvällä.

Johnsonin hallitus on perustellut suunnitelmaa sillä, että se katsoo Britannian ja Pohjois-Irlannin välille sovittujen tullitarkastusten rikkovan vuoden 1998 rauhansopimusta.

Selitystä on oudoksuttu, koska vielä brexit-väännön loppusuoralla joulukuussa 2020 Johnson hyväksyi itse juuri samat sopimusehdot, joista hän nyt julkaistavaksi odotetulla lakiesityksellä haluaa eroon.

Irlannin pääministeri: "Erittäin valitettavaa"

Irlannin pääministeri Micheal Martin on sanonut, että on "erittäin valitettavaa", että Yhdistynyt kuningaskunta aikoo uudistaa kansainvälisen sopimuksen, kertoi Guardian-lehti maanantaina ennen lakiesityksen julkistamista.

– Mielestäni se on uusi rimanalitus, koska meidän, Yhdistyneen kuningaskunnan ja koko Euroopan kaltaisten demokraattisten maiden luonnollinen odotus on, että kunnioitamme tekemiämme kansainvälisiä sopimuksia, Martin sanoi.

Suurin osa Pohjois-Irlannin lakia säätävän kokouksen jäsenistä oli allekirjoittanut avoimen kirjeen pääministeri Johnsonille. 90 jäsenestä 52 kertoi hylkäävänsä lakiesityksen.

Uutista päivitetty 13.6. kello 21.40.

Lue lisää: Britannian hallitus uhmaa itse neuvottelemaansa Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta

Tuoreimmat aiheesta

Iso-Britannia