Britannian pääministeri Theresa May kertoo voittaneensa "laillisesti sitovia muutoksia" Britannian EU-erosopimukseen ja vaatii maan parlamenttia hyväksymään sopimuksen.
– Kansanedustajat halusivat selväsanaisesti laillisia muutoksia Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaa koskevaan järjestelyyn. Tänään varmistimme lailliset muutokset, May kertoi Strasbourgissa vierellään EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.
Britannian parlamentin on tarkoitus äänestää sopimuksesta tiistaina. May keskusteli Strasbourgissa muutoksista, jotka saisivat brittiparlamentin hyväksymään jo kertaalleen hylkäämänsä brexit-sopimuksen.
Myös Juncker kehotti Britannian parlamenttia hyväksymään sopimuksen.
– Valinta on selvä: Joko tämä sopimus, tai brexitiä ei välttämättä tapahdu lainkaan. Viedään Britannian vetäytyminen hallitusti loppuun, Juncker sanoi.
EU-komission puheenjohtaja kertoi myös, että Irlannin pääministeri Leo Varadkar on hyväksynyt Strasbourgissa aikaansaadut neuvottelutulokset.
Lue myös: Kolme brexit-äänestystä ja lopputuloksena ehkä umpikuja – brittiedustajilla tällä viikolla äänestysrumba
Pääoppositiopuolue ei innostunut Mayn Strasbourgin-matkan tuloksista, vaan kehottaa parlamenttia äänestämään sopimusta vastaan. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoo, että EU:n kanssa saavutettu sopu ei sisällä muutoksia, jotka pääministeri lupasi parlamentille. Siksi kansanedustajien täytyy hylätä sopimus, Corbyn jatkoi.
Backstop on hiertänyt
Britannian parlamentti hylkäsi tammikuun puolivälissä murskaluvuin EU-erosopimuksen, joka oli saatu valmiiksi yli vuoden kestäneiden vaikeiden neuvottelujen jälkeen.
Sopimuksen vaikein kohta briteille on ollut niin sanottu backstop eli järjestely, jolla halutaan turvata Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan pysyminen avoimena. Sopimuksen mukaan asiasta neuvotellaan, mutta jos ratkaisua ei synny, koko Britannia jää EU:n tulliliiton osaksi niin pitkäksi aikaa, kunnes neuvottelut tuottavat tulosta.
Brexitin kiihkeimmät kannattajat ovat pelänneet tämän olevan ansa, jonka myötä Britannian EU-ero jää käytännössä toteutumatta.
Hätäjärjestelyyn on myös kirjattu, että Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin EU-sisämarkkinoiden sääntöjä tavaroiden liikkumisen suhteen. Tämä takaisi yrityksille nykyisen kaltaisen vapaan kaupankäynnin jatkumisen Irlannin saarella. Brittejä ajatus ei miellytä, koska se merkitsee, että maan eri osissa pätevät erilaiset säännöt.
Ministeri varoitteli poliittisesta kaaoksesta
Brexitistä vastaava ministeri David Lidington selosti myöhään maanantaina Britannian parlamentille Strasbourgissa käytyjen neuvottelujen tuloksia. Hän sanoi, että pääministerin neuvottelemat muutokset "vahvistavat ja parantavat erosopimusta ja poliittista julistusta".
Lidington sanoi, että muutosten pitäisi olla riittäviä, jotta kansanedustajat äänestävät sopimuksen puolesta.
– Huomenna (tiistaina) on edessä perustavanlaatuinen valinta: joko äänestetään parantuneen sopimuksen puolesta tai syöstään tämä maa poliittiseen kaaokseen, ministeri sanoi.
Kolme lisäasiakirjaa
Neuvotteluissa sovittiin kolmesta lisäasiakirjasta, jotka kulkevat varsinaisen erosopimuksen ja siihen liittyvän poliittisen julistuksen rinnalla.
Ensimmäinen on "yhteinen laillisesti sitova asiakirja" liittyen erosopimukseen. Se käsittelee kiistanalaista backstopia.
Ministeri Lidingtonin mukaan asiakirja "vahvistaa, että EU ei voi sitoa Britanniaa backstopiin ilman takarajaa, ja niin toimiminen olisi selkeä rikkomus niitä laillisia sitoumuksia kohtaan, joista osapuolet ovat sopineet".
Backstop pitäisi Britannian tulliliitossa EU:n kanssa jos ja kun löydetään toinen keino, joilla vältetään rajatarkastukset Irlannin vastaisella rajalla. "Uusi keino" olisi esimerkiksi uusi kauppasopimus.
Lue myös: Irish Times: Suuryritykset varoittavat brittikansanedustajia: Sopimukseton brexit johtaa työttömyyden kasvuun
Lidington jatkoi, että jos EU epäonnistuu löytämään vaihtoehdon backstopille, Britannia voisi käyttää asiakirjaa "perusteluna viralliselle erimielisyydelle" ja lopulta saada backstopin pysäytettyä.
Asiakirja myös korostaa, että sekä Britannia että EU pyrkivät löytämään vaihtoehdon backstopille joulukuuhun 2020 mennessä.
Toinen asiakirja on "Britannian yksipuolinen julistus", jolla korostetaan backstopin väliaikaista luonnetta. Kolmannella asiakirjalla täydennetään EU:n ja Britannian välistä poliittista julistusta, jossa määritellään Britannian ja EU:n uutta suhdetta ja sitoumuksia.