Britannian ja EU:n väliset neuvottelut brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta voivat kallistua kumpaan suuntaan tahansa, arvioi Irlannin pääministeri Micheal Martin Irlannin yleisradioyhtiö RTE:lle.
Martin kertoo oman aavistuksensa olevan, että mahdollisuus sovun syntymiselle on 50–50. Hän ei kehotakaan suhtautumaan mitenkään liian optimistisesti siihen, että neuvotteluissa saataisiin päätös aikaiseksi tulevien päivien aikana.
– Aavistelen meidän olevan nyt erittäin vaikeassa vaiheessa, ja minun mielestäni on tärkeää, että keskustelujen jatkuessa hyödynnetään kaikkia luovuuden rippeitä, joita osapuolet voivat yrittääkseen saada aikaiseksi päätöksen, hän sanoi.
– Uskon, että sopimuksetta jääminen olisi erittäin vahingollista kaikille osapuolille, Irlannin taloudelle ja totisesti myös jäsenvaltioiden talouksille, joten on erittäin, erittäin tärkeätä, että terve järki voittaa tässä ja sopimus saadaan tehtyä, hän jatkoi.
Euroopan unionin ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu. Martin vahvisti omalta osaltaan näiden kiistakysymysten olevan edelleen vailla ratkaisua.
Epävarmoja tietoja kalastuksesta
Brittilehti Guardian kertoi aiemmin EU-lähteisiinsä viitaten, että EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa on saatu aikaan läpimurto.
Lehden merkittäväksi kuvailema läpimurto koskee kalastusta. Guardianin lähteiden mukaan osapuolet ovat takoneet viittä vaille valmiiksi ehdot siitä, miten EU-maiden kalastajat saisivat jatkossa kalastaa Britannian vesillä.
Lehden mukaan uusien kalastussääntöjen uskotaan tulevan voimaan 5–7 vuoden mittaisen siirtymäajan mukaisesti.
Aiemmin kerrottujen tietojen mukaan Britannia on halunnut pitää päätökset vesille pääsystä tiukasti omissa käsissään, mutta EU on hakenut jatkuvuutta nykytilanteelle.
Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi kuulleensa EU-lähteiltä kalastusläpimurrosta. BBC:n kuulemien brittilähteiden mukaan läpimurtoa ei kuitenkaan olisi asiassa saatu aikaan.
– Mitään uutta ei ole saatu tänään aikaan tämän osalta, brittihallinnon sisäinen lähde kertoi BBC:lle sunnuntaina paikallista aikaa.
Yhden BBC:n kuuleman EU:n diplomaattilähteen mukaan kalastuskysymys ei kuitenkaan ole asia, jonka vuoksi neuvottelut jumittavat.
Viimeiseksi uskottu vääntö
EU:n ja Britannian neuvottelijat kokoontuivat sunnuntaina Brysseliin jatkamaan neuvotteluja brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta.
Kyseessä on todennäköisesti viimeinen rutistus mahdollisen sopimuksen aikaansaamiseksi.
EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä keskustella tilanteesta puhelimitse jälleen maanantai-iltana. Parivaljakko kävi läpi tilannetta myös lauantaina.
EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina puimaan unionin budjettihuolia, mutta tapaamisessa on esillä myös brexitin jälkeinen sopimus.
Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa ja Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.
Jos sopua ei saada aikaan, EU:n ja Britannian välistä kauppaa käydään tulevaisuudessa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa tullien paluuta lähes viiden vuosikymmenen tauon jälkeen.