Britannian Suomen-suurlähettiläs kertoo, miten suru-uutinen hiljensi Lontoon: "Satoi vettä kaatamalla, mikä tuntui sopivalta"

Britannian Suomen-suurlähettiläs Theresa Bubbear jää muistelemaan kuningatarta lämmöllä, mutta uskoo tulevaisuuden tuovan suuria mahdollisuuksia britannialaisille.

Bubbear on haastatteluhetkellä saapunut vain hetkeä aiemmin Lontoosta takaisin suurlähetystölle Helsingin Kaivopuistoon. Torstai-iltaa Lontoossa hän kuvailee melankoliseksi.

– Satoi vettä kaatamalla, mikä tuntui sopivalta. Oli todella hiljaista ja surullista, hän kuvailee Lontoon tunnelmaa suru-uutisen tultua julki.

– Kaikki kiirehtivät Buckinghamin palatsille, koska ihmiset haluavat olla yhdessä, kun tällaisia asioita tapahtuu.

Nyt Bubbear on palannut Suomeen vastaanottamaan surunvalitteluja. Myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sdp) kävivät tänään allekirjoittamassa surunvalittelukirjan edesmenneen kuningatar Elisabetin muistolle suurlähetystöllä.

Britannian paras diplomaatti

Kuningatarta Bubbaer kuvailee nimenomaan kansan ja myös muun maailman yhdistäjäksi – parhaaksi diplomaatiksi, joka Britannialla on koskaan ollut.

Viisi vuotta sitten Bubbear tapasi kuningattaren henkilökohtaisesti. Kohtaamista hän muistelee lämpimäksi.

– Hän oli todella ihastuttava. Lyhyt, lyhyempi kuin olin odottanut, Bubbear sanoo naurahtaen.

– Hän hymyili paljon, tuntui kuin olisi puhunut kenelle tahansa ihastuttavalle isoäidille.

Elisabetin poika Charles nousi kuninkaaksi välittömästi hänen äitinsä kuoltua. Britanniassa on edessä suuria muutoksia – pienistä käytännön asioista kuten seteleistä ja laulujen sanoista lähtien – mutta Bubbearin mukaan ensin tarvitaan aikaa surulle.

– Mutta kaiken surutyön jälkeen muutos on oikeastaan innostava asia.

– Saimme tällä viikolla myös uuden pääministerin. Tuntuu, että moni asia muuttuu nyt Britanniassa kertaheitolla. Toivon sen olevan meille suuri mahdollisuus. Emme joudu aloittamaan alusta, mutta voimme valita suunnan harkiten tarkkaan.

Katso Britannian Suomen-suurlähettiläs Theresa Bubbearin haastattelu kokonaisuudessaan videolta artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat