Entinen Lontoon-suurlähettiläs muisteli illallista kuningattaren luona: Gin tonicia, Suomi-kirjoja ja herätys säkkipillin säveliin

Asiantuntijoiden mukaan kuningatar Elisabetin kuolinsyytä tai tarkkaa kuolinaikaa ei todennäköisesti kerrota julkisuuteen.

Brittihovi kertoi eilen suru-uutisen kuningatar Elisabetin kuolemasta. Kuningatar nukkui pois eilen iltapäivällä suosikkipalatsissaan Balmoralissa Skotlannin ylämailla Aberdeenin kaupungin lähellä.

Tietokirjailija ja brittihovin asiantuntija Satu Jaatinen sanoo, että kuolinsyytä ja tarkkaa kuolinaikaa ei ilmeisesti koskaan kerrota julkisuuteen. Kuningatar nukkui pois jo iltapäivällä, mutta asiasta kerrottiin medialle vasta illalla.

– Uskon, että perhe on ilmoittanut sen julkisuuteen sitten, kun on saanut hetken olla keskenään, Jaatinen sanoi.

Entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen on samoilla linjoilla: kuolinsyy jäänee kansalle avoimeksi.

Salolaisen mukaan kuningatar Elisabet oli ilmeisen hyvävointinen vielä pari päivää sitten, kun hän seisoi ja hymyili Britannian uuden pääministerin Liz Trussin rinnalla. Kuningatar antoi Trussille tehtäväksi muodostaa hallitus.

– Mitä sitten tapahtui sen jälkeen, sitä ei pysty sanomaan ainakaan näillä tiedoilla, mitä nyt on, Salolainen kommentoi.

Salolainen on suurlähettiläsaikoina tavannut kuningattaren monta kertaa ja ollut myös hänen illallisvieraanaan.  

–  Kun olimme syöneet, prinssi Philip esitteli kirjastossa olleita kirjoja, joissa Suomi oli jollain tavalla mainittu ja samalla gin tonicia nautittiin. Aamulla herättiin säkkipillin soittoon. Oli se aikamoinen tilaisuus, Savolainen muisteli Uutisaamussa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Uusi aikakausi

Mikä Britanniassa nyt muuttuu näin perustavanlaatuisen uutisen jälkeen?

Jaatinen uskoo, että kuningas Charles supistaa ainakin työskentelevää henkilöstöä ja muitakin asioita.

– Kuningasperhe muuttuu todennäköisesti laajasta Windsorin perheestä ydinperheeksi. Sitä on kritisoitu siitä, että se on liian suuri.

– Charles on ollut hyvin paljon hyväntekeväisyysjärjestöissä mukana. Kun hänestä tulee kuningas, niin hän lupasi, ettei enää puutu politiikkaan, Salolainen kommentoi.

Kun prinssi Charles on nimitetty virallisesti kuninkaaksi, kuningattaren arkku siirretään Balmoralista Lontooseen.

– Sitten alkaa neljän päivän kunniavartio, jossa arkku on Westminster hallissa parlamenttitalossa ja kansalaiset saavat lähes kellon ympäri käydä antamassa viimeisen tervehdyksen kuningattarelle. Sen jälkeen 10 päivän päästä on hautajaiset Westminster Abbeyssä, Jaatinen selventää tapahtumien kulkua.

Prinssi Philipin arkku siirretään kuningattaren viereen ja pariskunta on jälleen yhdessä.

Lue myös:

    Uusimmat