Britannian viranomaiselta jättisakot: Facebook voi joutua maksamaan yli 500 000 euroa dataskandaalista

2:23img
Julkaistu 11.07.2018 15:56

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Brittiviranomainen aikoo sakottaa Facebookia 500 000 punnalla, noin 565 000 eurolla tietovuodoista. Aiheesta uutisoivat BBC ja The Verge.

VIDEO: Miten Facebookin keräämän tiedon määrää voi rajoittaa?

Britannian tietosuojaviranomainen ICO kertoo aikovansa osoittaa Facebookille maksimisakot Cambrdige Analytica -tietovuodosta.

ICO:n mukaan Facebookilla ei suojannut riittävästi käyttäjien tietoja eikä onnistunut varmistamaan, että konsulttiyhtiö Cambridge Analytica poisti käyttäjien henkilötiedot.

Satojen tuhansien summa on vielä alustava, ja se voi muuttua Britannian viranomaisten ja Facebookin käymien keskustelujen jälkeen.

Facebook antaa vastauksensa pian

– Kuten sanoimme aiemmin, meidän olisi pitänyt tehdä enemmän tutkiaksemme Cambridge Analyticaa koskevia väittämiä ja toimia vuonna 2015, Facebookin yksityisyyspäällikkö Erin Egan kommentoi yhtiön lausunnossa.

– Olemme työskennelleet tiiviisti ICO:n kanssa heidän tutkiessaan Cambridge Analyticaa, kuten olemme työskennelleet myös Yhdysvaltojen ja muiden maiden viranomaisten kanssa. Arvioimme raportin ja vastaamme ICO:lle pian, hän jatkaa.

Britanniassa viranomaiset ovat jo aiemmin antaneet ennakkopäätöksen Cambridge Analytica -skandaalissa. Silloin yhtiö määrättiin luovuttamaan heidän keräämänsä tiedot asiaa vaatineelle amerikkalaismiehelle.

Tästä Facebook-kohussa on kyse

Kohu Facebookin ja Cambridge Analytican ympärillä alkoi maaliskuussa, kun paljastui, että konsulttiyhtiö oli kerännyt Facebook-käyttäjien tietoja ja hyödyntänyt niitä vaikuttaakseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

Aluksi 50 miljoonan käyttäjän tietojen ajateltiin saattaneen päätyä yhtiölle, mutta myöhemmin Facebook ilmoitti tapauksen koskevan 87 miljoonaa käyttäjää.

Tutkija Aleksander Kogan kehitti vuonna 2014 sovelluksen nimeltä "This is Your Digital Life", jonka persoonallisuustestin avulla käyttäjien tietoja kerättiin. 270 000 ihmistä teki testin, mutta sovellus keräsi myös näiden ihmisten Facebook-kavereiden tiedot. Facebook huomasi asian vuonna 2015, mutta ei varoittanut käyttäjiään.

Lähteet: BBC, The Verge

Tuoreimmat aiheesta

Facebook